Aprovat el Pla per a la Igualtat d’Oportunitats de l’Alt Urgell per als pròxim quatre anys

L’objectiu prioritari és combatre la discriminació de gènere

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell va aprovar ahir al vespre el Pla per a la Igualtat d’Oportunitats de l’Alt Urgell per al període 2016-2019. Es tracta d’un conjunt de mesures i d’estratègies encaminades a assolir un model just de relacions socials entre homes i dones. Aquest és ja el quart programa de polítiques d’igualtat impulsat pel Consell Comarcal, amb el suport de l’Institut Català de les Dones i la col·laboració d’ajuntaments, entitats, agents i centres educatius del territori.

Les dades per a l’elaboració del pla s’han obtingut a partir d’entrevistes en profunditat i reunions de grup, a més d’enquestes digitals adreçades a la població major de 16 anys. Alhora, s’han realitzat accions concretes per implicar els 19 municipis de la comarca i s’han desplegat actuacions específiques adreçades a la població jove.

La vicepresidenta comarcal d’Atenció i Serveis a les Persones, Rosa Fàbrega, ha destacat la importància que una comarca rural i de muntanya com l’Alt Urgell disposi d’un Pla per a la Igualtat d’Oportunitats i, en aquest sentit, ha assenyalat que “les dones pirinenques mantenen l’esperit de superació que identificava les nostres avantpassades amb noves iniciatives fruit de les oportunitats i els recursos que ofereix la muntanya, malgrat les dificultats que ens imposa la llunyania i l’orografia d’aquest territori”.

En els 12 anys que fa que l’Alt Urgell té en vigor plans per a la igualtat d’oportunitats, s’ha avançat de manera progressiva en la reducció de les desigualtats entre homes i dones. És per això que algunes de les estratègies dels primers plans no figuren en l’actual perquè, afortunadament, ja s’han assolit els objectius plantejats aleshores.

Entre els avenços aconseguits, Rosa Fàbrega ha posat com a exemple l’augment de la participació de les dones en les institucions públiques, “com ho demostra el fet que a l’Alt Urgell hem passar de dues a set alcaldesses del 2011 al 2015 i que al mateix ple del Consell Comarcal actual s’hagi aconseguit la pràctica paritat entre homes i dones” (10 homes i 9 dones).

Els objectius específics del Pla per a la Igualtat d’Oportunitats estan estructurats en quatre grans eixos: apoderament de les dones, igualtat plena, perspectiva de gènere i abordatge de les violències masclistes. Entre les diverses estratègies que s’han planificat hi ha, per exemple, la millora de la participació i visibilització de les dones en l’àmbit públic; la millora de l’ocupabilitat i l’ocupació de les dones; la implementació de serveis i accions que afavoreixin la conciliació laboral i familiar; i l’impuls de campanyes en espais d’oci i festius per prevenir la manifestació de conductes sexistes i de violència masclista.

El nou pla serà presentat públicament el pròxim dia 11 de març, a les 8 del vespre, en un acte que tindrà lloc a la sala La Immaculada de la Seu d’Urgell i que forma part del programa commemoratiu del Dia Internacional de les Dones.

 

Conveni Ruta dels Oficis d’Ahir

El plenari del Consell Comarcal va aprovar també el Conveni Ruta dels Oficis d’Ahir, una eina que ha de servir per coordinar i donar un nou impuls al conjunt d’espais etnogràfics del territori dedicats a recordar antigues feines tradicionals. Es tracta del Museu de les Trementinaires de Tuixent, el Museu dels Raiers de Coll de Nargó, la Farinera de Montferrer, el Museu del Pagès de Calbinyà el Pou del Gel d’Oliana, el Museu de la Vinya i el Vi de Pont de Bar, el Museu de l’Acordió i la Fàbrica de Llanes d’Arsèguel i la sala Homilies d’Organyà.

Altres acords

En el decurs del ple es van prendre, entre altres acords, l’adhesió a la Xarxa de Pobles i Ciutats per la Sostenibilitat; l’aprovació dels plecs de condicions per a la contractació del servei de transport escolar; i l’aprovació d’un conveni de col·laboració amb l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID)

 

La Seu d’Urgell, 26 de febrer de 2016