Artur Blasco publica el llibre “La Mare de Déu en cent cançons tradicionals del Pirineu”

El volum es presenta aquest divendres a la Seu d’Urgell

L’etnomusicòleg Artur Blasco acaba de publicar el llibre La Mare de Déu en cent cançons tradicionals del Pirineu, que forma part de la seva obra A peu pels camins del cançoner. L’acte de presentación tindrà lloc aquest divendres, 20 de de juny, a la sala La Immaculada de la Seu d’Urgell.

Tal com diu l’autor en la introducció del llibre, “la figura de la Mare de Déu en el cançoner de tradició oral del Pirineu està íntimament vinculada al paper social i cultural que ha tingut l’Església en el procés històric de configuració de Catalunya com a nació”.

El volum s’estructura en sis epígrafs. En el primer es recullen cançons de pandero, goigs de Pasqua, caramelles, cançons de ronda i corrandes; en el segon, trobem les cançons de lloança, de fets i de pregària; en el tercer i quart les cançons de Nadal i les de Quaresma, respectivament; i en els dos últims apartats hi apareixen les cançons de la Mare de Déu i les cançons de flors d’ofrena i de semblança.

L’autor no es limita a la transcripció de la lletra i la música de cadascuna de les cent cançons que conté el llibre, sinó que també n’explica el context històric i etnogràfic. Les cançons han estat recollides per Artur Blasco directament dels propis cantaires, homes i —sobretot— dones grans dels pobles del Pirineu.

El llibre ha comptat amb el patrocini del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Obra Social de la Caixa i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’IDAPA i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

La presentació es farà aquest divendres a les vuit del vespre a la sala La Immaculada de la Seu d’Urgell, amb la participació de l’historiador Joan Pous; l’alcalde de la Seu, Albert Batalla; el vicari general del Bisbat d’Urgell, Josep Maria Mauri, i el mateix Artur Blasco.

 

La Seu d’Urgell, 18 de juny de 2014