Castellbò estrena una caminada pel Camí de l’Últim Càtar amb la participació del personatge Guillem Belibasta

 

El personatge de Guillem Belibasta, que dóna nom al Camí de l’Últim Càtar, es farà present aquest dissabte en la caminada guiada que s’ha programat entre el poble de Turbiàs i la vila de Castellbò tot seguint part del mateix itinerari que es va veure obligat a fer Belibasta després de ser detingut a Tírvia, des d’on va ser conduït fins a Castellbò i empresonat “a la torre més alta del castell”, tal com relaten els documents inquisitorials de l’època.

La caminada és oberta a tothom. Les persones que hi vulguin participar hauran de ser a les 7 de la tarda a la Font del Pati de Castellbò, a la sortida de la vila en dirección a Sant Joan de l’Erm. Els actes de dissabte continuaran a les 10 de la nit amb un concert de música tradicional del Pirineu amb Pep Lizandra i Georgina Fàbregas i, tot seguit, els espectacles Foc inquisitorial i L’últim càtar a Castellbò, amb la participació del Grup de Diables de l’Alt Urgell.

Diumenge será el dia del Mercat Càtar, que enguany comptarà amb gairebé mig centenar de parades d’artesania. La banda del Grup de Diables serà l’encarregada de fer l’animació de carrer i es comptarà també amb la participació de l’Associació Cavallista de l’Alt Urgell. Pep Lizandra dirigirà les danses medievals, que es faran a diferents indrets de la vila al llarg del matí. Finalment, ja a la tarda, Jordi Pasques parlarà sobre “Esteve Albert, Castellbò i els càtars”, amb motiu del centenari del naixement de l’activista cultural. La jornada es clourà amb una visita guiada al Castellbò històric.

Foto: Turbiàs

La Seu d’Urgell, 8 d’agost de 2014