Costoja torna a acollir aquest cap de setmana l’espectacle medieval “Cercamón”

Una trentena de persones treballen en la representació de l’adaptació de la novel·la de Lluís Racionero

Les ruïnes de l’antic priorat de Santa Maria de Costoja, a la vall de Castellbò tornaran a acollir aquest cap de setmana —divendres i dissabte a les 10 de la nit— l’espectacle medieval Cercamón, basat en la novel·la del mateix títol de l’escriptor urgellenc Lluís Racionero. L’obra la dirigeix Alfons Casal, l’organitza Estripagecs Teatre i el patrocinen l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, l’EMD de la Vila i Vall de Castellbò i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. En el muntatge hi participen activament una trentena de persones —entre actors, músics i tècnics— de l’Alt Urgell i Andorra.

Cercamónes va estrenar a Costoja l’any 1997 sota la dirección de Jordi Llop. Des d’aleshores s’ha anat representant cada any sense interrupció, fins a l’any 2002 a Costoja, de 2003 a 2012 a Vilamitjana i, des de l’any passat, novament a l’antic priorat hospitaler on van ser enterrats els vescomtes Arnau i Ermessenda de Castellbò. L’any 1269, la Santa Inquisició els va condemnar pòstumament per heretges, i va ordenar desenterrar-ne les despulles, cremar-les a la foguera i esventar-ne les cendres.

Aquest fet històric és amb el que es clou la novel·la Cercamón i, per tant, un dels atractius de l’obra és que la recreacció de l’escena es fa al mateix lloc on es va produir. L’entorn natural de Costoja, un lloc solitari enmig del bosc, i en plena nit, dota l’espectacle d’un gran component màgic.

La Seu d’Urgell, 14 d’agost de 2014