Deu milions d’anys enrere a la plana de l’Urgellet

Una nova proposta del cicle “Desenterrant el passat”

Després de l’èxit d’afluència en la darrera xerrada del cicle “Desenterrant el passat”, realitzada per en Climent Miró i Tuset al voltant del tema dels camins de la transhumància en època medieval, el proper divendres dia 18 d’octubre, a les vuit de la tarda es durà a terme a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell una nova conferència dins d’aquest mateix cicle que, amb el títol “La mandíbula del Firal de la Seu d’Urgell. Història d’un descobriment”, ens aproximarà, de la mà de David M. Alba, doctor en Biologia i cap del Grup de Recerca de Faunes del Neogen i Quaternari de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a la realitat força desconeguda de l’existència d’importants jaciments paleontològics del Miocè a la plana de l’Urgellet.

La xerrada se centrarà, molt especialment, en una troballa que tingué lloc l’any 1913 d’una mandíbula d’hominoïdeu fòssil a una de les teuleries del Firal de la Seu d’Urgell, feta per en Maties Domenjó i Ambor. Amb una edat d’uns 10 milions d’anys, la mandíbula s’havia atribuït inicialment a un individu de l’espècie Dryopithecus fontani, per bé que amb posterioritat es va fixar la seva pertinença a una altra espècia, la de l’Hispanopithecus crusafonti. Per bé que la majoria dels hominoïdeus fòssils de Catalunya provenen actualment de la conca del Vallès-Penedès, el descobriment més antic dins d’aquest àmbit és, precisament, el de la teuleria del Firal de la Seu d’Urgell, del qual es commemora enguany el seu centenari.

A banda de transportar-nos a un paisatge força exòtic, molt diferent de l’entorn temperat que envolta la Seu d’Urgell, i ocupat per una fauna que ben poc té a veure amb l’actual, el doctor David M. Alba tractarà també sobre la història d’aquesta troballa centenària i sobre el destí de la mandíbula d’aquest hominoïdeu que passejà fa 10 milions d’anys per aquestes terres.

“Desenterrant el passat” és un cicle de xerrades sobre el patrimoni arqueològic i paleontològic de la comarca de l’Alt Urgell organitzat  per l’Institut Comarcal d’Estudis de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Espai Ermengol.

Fotografia: Mandíbula de l’Hispanopithecus crusafonti de la teuleria del Firal de la Seu d’Urgell. Autor: David M. Alba.