Editors, autors i públic valoren molt positivament el canvi de format de la Fira del Llibre del Pirineu

Laura Casanovas guanya el premi Pirineu de narrativa

La jornada de dissabte de la 18a Fira del Llibre del Pirineu ha respost a les expectatives de l'organització, tant pel que fa al nombre de visitants, amb més d'un miler de persones, com al desenvolupament dels diversos actes programats. En aquest sentit, el canvi d'ubicació de la fira, que enguany s'ha situat als carrers porticats del centre històric de la vila, ha permès la comunió entre el patrimoni arquitectònic i el patrimoni literari, un aspecte que ha estat molt ben valorat per expositors, escriptors i públic, de tal manera que previsiblement aquest format tindrà continuïtat en pròximes edicions.

A la Fira hi han pres part, amb estand propi, una desena d'editorials i llibreries, majoritàriament del Pirineu, però també d'altres llocs de Catalunya, les quals han exposat i posat a la venda més de cinc-cents títols vinculats d'una manera o altra amb el Pirineu i amb altres territoris de muntanya. Paral·lelament, hi ha hagut una mostra d'artesania alimentària de la comarca.

Els actes els ha obert l'escriptora barcelonina Care Santos, convidada especial de la Fira, amb un esmozar literari compartit amb els lectors. Santos ha estat també l'encarregada d'elaborar i llegir l'homilia laica en l'acte central de la jornada, en el qual ha compartit escenari amb el sacerdot i historiador Antoni Pladevall, autor de l'homilia religiosa. Al llarg del dia, una vintena d'autors pirinencs han presentayt els seus últims llibres. Els actes s'han completat amb espectacles teatrals al carrer, activitats infantils, concursos populars i una taula rodona sobre la figura de l'activista cultural Esteve Albert amb motiu del centenari del seu naixement.

L'acte de lectura de les homilies i de lliurament dels premis literaris Homilies d'Organyà ha estat presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. També hi han estay presents l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, i l'alcalde d'Organyà, Antoni Fiol, entre altres representants de les institucions locals.

Premis literaris Homilies d'Organyà

El premi Pirineu de narració literària, convocat per l'Ajuntament d'Organyà i dotat amb 1.200 euros, el va obtenir l'escriptora del Ges (Alt Urgell) Laura Casanovas, amb Els secrets dels miralls. El premi Josep Grau i Colell de poesia se'l va endur Vantení Ribes per Deixa'm ser de tu. Per la seva part, Josep Masanés va guanyar el Lletres de Dona amb La dona que tenia dues mares. Retorn a la vella masia, de Francesc Ricart, va obtenir el premi Germans Espar i Tressens de relats viscuts i Pol Bechmann va guanyar el premi Alt Urgell de joves autors per L'inversemblant. Finalment, Joan Aixàs va rebre el premi Albert Vives de periodisme pel conjunt dels seus articles a la premsa del Pirineu.

Foto portada: Pere Tomás a l'espectacle de carrer "Els vells papers de Miret i Sans"

Altres fotos: Parades de llibres i esmorzar literari amb Care Santos.