El cicle “Desenterrant el passat 2019” s’estrena amb una sortida guiada a les esglésies d’Ogern i la Salsa

S’han programat dues conferències i quatre sortides guiades

El cicle Desenterrant el passat, dedicat a la història i a l’arqueologia de la comarca de l’Alt Urgell, torna a escalfar motors, un any més, amb un ventall de propostes per al coneixement de la història i del patrimoni cultural de la comarca. En la present edició de 2019, s’han prioritzat les sortides al patrimoni cultural per procurar una sensibilització de la seva riquesa i del seu estat a través del coneixement directe.

El cicle d’activitats s’inicia el proper dissabte dia 12 d’octubre, en coincidència amb les Jornades Europees de Patrimoni, amb una sortida guiada a les esglésies de Sant Serni d’Ogern i de Sant Serni de la Salsa, al municipi de Bassella. La sortida serà guiada per Pilar Alaez Gil, guia i intèrpret del patrimoni cultural, i Carles Gascón Chopo, tècnic de patrimoni cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i començarà a les 16.00 h davant de l’església de Sant Serni d’Ogern. Aquesta església és un temple modern, construït a principis del segle XX, que custodia un retaule barroc molt interessant provinent de l’església de Sant Miquel de Serinyana, propera a Ogern. L’església de Sant Serni de la Salsa es troba a un quilòmetre i mig d’Ogern. Es tracta d’una església romànica, restaurada l’any 1984, que conserva restes d’una necròpolis medieval amb tombes antropomorfes al seu voltant.

Les altres activitats del cicle es desenvoluparan fins a principis del mes de novembre. El dia 25 d’octubre Julio Quílez Mata pronunciarà la conferència Viatges i viatgers a l’Alt Urgell al segle XIX; diumenge 27 d’octubre es proposa una visita als retaules gòtics de la Vansa i Tuixent, guiada per Carme Xam-mar Alonso i Carles Gascón Chopo; dissabte 2 de novembre Lluís Obiols i Sisco Isern proposen una caminada guiada pel canal de l’Olla i Segalers i diumenge 3 de novembre, el dia de Sant Ermengol, Lluís Obiols i Carles Gascón pronunciaran una conferència a Pont de Bar titulada Sant Ermengol i els ponts de Bar. Així mateix, i també com a activitat que forma part del cicle, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell acull durant tot el mes d’octubre l’exposició Pirineus 1900, un retrat de la vida a l’entorn de la serralada de fa més d’un segle.

Desenterrant el passatés un cicle organitzat pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, enguany en plena celebració del seu desè aniversari, en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, i els ajuntaments dels municipis implicats en les activitats.

Fotografia: Església de Sant Serni de la Salsa. Carles Gascón Chopo