El circuit FER arriba a la 15a edició amb 13 curses i la incorporació de rutes guiades

El Circuit FER, la iniciativa que engloba curses de muntanya de caire popular arreu de la comarca de l’Alt Urgell amb ramificacions a la banda cerdana del Baridà i a la parròquia andorrana de Sant Julià de Lòria, arriba aquest any 2024 a la quinzena edició amb una programació més completa que mai i amb novetats destacades.

Aquest dimarts els responsables de la Unió Excursionista Urgellenca han presentat al Consell Comarcal de l’Alt Urgell el calendari de les curses, que ja comencen el proper 9 de març amb l’Embarrancada de Coll de Nargó, cita que es reincorpora de nou a la competició, i que culminaran amb la Transfronterera el 27 d’octubre. Entremig hi haurà la Volta a Peramola (30 de març), la Marató del Boumort (13 d’abril), la Berén-Sant Quiri (27 d’abril), l’Escanyabocs (18 de maig), l’Arruix&Vol (1 de juny), la Trobada d’Aristot (4 d’agost), la Vertical Prat (31 d’agost), la Radikal Estana (8 de setembre), la Vertical Urgellet (22 de setembre), i la Foranca (6 d’octubre). A les 12 curses que formen part del circuit competitiu s’hi afegeix una cursa amiga, la Cursa del Pla, el 10 d’agost.

Una de les novetats del Circuit Fer d’aquest any és que les Rutes Guiades promogudes des de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal s’encaixen a la xarxa del circuit, de manera que en nou de les 13 curses hi haurà la possibilitat de fer la ruta a peu i en companyia d’un guia especialitzat. Tal com ha destacat la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, “el Circuit Fer és un actiu fonamental de la nostra comarca perquè posa de relleu un dels nostres grans potencials, el senderisme, i no només en la seva part purament esportiva sinó també pel que aporta de coneixement i promoció d’un patrimoni únic, per la implicació que hi tenen els mateixos veïns dels pobles on es fan les curses, i per la repercussió econòmica i també social que les curses comporten a tots nivells”. Per part d’IDAPA, la seva directora, Eva Fiter, ha remarcat iniciatives com el Circuit Fer són “vitals per un territori com l’Alt Pirineu i l’Aran” i n’ha destacat el seu caràcter únic “per ser l’única cursa que té lloc en diversos pobles” i la valorització dels guies de muntanya.  

En nom de la Unió Excursionista Urgellenca, Carlos Guàrdia i Marc Segarra han subratllat el caràcter popular que defineix totes les curses. “Som un esdeveniment singular, a escala altpirinenca segur i a la resta de país hi ha poques iniciatives similars a la nostra; no concentrem 700 persones en una única prova, ni és el nostre objectiu ni tenim capacitat de gestionar-ho, i som conscients dels nuclis de població on tenen lloc les curses. L’èxit del Circuit Fer és una qüestió d’equilibri entre allò que oferim i allò que podem gestionar, “ ha dit Guàrdia. Segarra ha detallat els aspectes més tècnics de les curses, recalcant la cada cop més gran participació femenina i la gran acollida del Circuit Fer Petit, i ha avançat una altra de les novetats d’aquest any, que serà la possibilitat de crear equips també en la categoria dels petits.

El Circuit Fer compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, d’IDAPA i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, a més del patrocini de diverses empreses de la comarca (Cadí, PEUSA, Taurus, EnduranceLab, Tot Nòrdic, Parc Olímpic del Segre, Banys de Sant Vicenç, CE Esquitx, Semic i X-pirience).

L’Alt Urgell, 27 de febrer de 2024