El Consell Comarcal de l’Alt Urgell aprova el pressupost per al 2019, que reforça els serveis als municipis

El foment de l’ocupació és el gran eix d’actuació vers les persones

El plenari del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous el pressupost de l’ens per a l’any 2019, que és de 7.117.423,45 euros, una xifra que representa un augment de gairebé l’11% respecte al de l’any anterior. El projecte de comptes públics va comptar amb el vot afirmatiu dels grups del PDeCAT i ERC i l’abstenció del grup de Progrés. El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, va subratllar que es tracta d’un pressupost que “fa un salt important en les accions orientades a uns principals beneficiaris, que són els municipis de la comarca”.

En aquest últim sentit, com a principals novetats que s’incorporen en aquesta anualitat, son: el reforç dels serveis als ajuntaments ve reflectit al pressupost amb la creació del servei d’arquitectura i urbanisme creant una plaça d’arquitecte comarcal i la contractació d’un nou administratiu que s’integrarà al Servei d’Assistència Tècnica (SAT) als ajuntaments, a més de l’assumpció per part del Consell de la redacció dels plans directors de l’aigua per als municipis, la redacció del projecte per a la construcció de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) d’Organyà i la gestió de l’EDAR de Noves de Segre. Per altra part, es manté el tècnic de suport als ajuntaments en eficiència energètica i el tècnic de suport als ajuntaments a l’Arxiu Comarcal.

El Consell Comarcal també comptarà amb un tècnic de suport al sector agroalimentari i un altre per a la promoció del projecte Camina Pirineus, juntament amb una brigada d’obres per a la construcció de la xarxa de camins i recursos ecoturístics de l’Alt Urgell.

El pressupost inclou diversos programes amb finançament europeu, que com ha indicat el president “ha estat una via per créixer i aconseguir recursos per a la nostra comarca tenint en compte les dificultats de finançament de les administracions més properes” entre els quals destaquen els que estan emmarcats dins dels fons FEDER i que són el Camina Pirineus, el Forest4local i l’Impulsa Energia, a més dels de Treball i Formació, Pirinnowa’tt, Ateneus Cooperatius, Catalunya Emprèn, 30 Plus, Joves en pràctiques, Programa Singulars i Referent d’Ocupació Juvenil.

Jesús Fierro ha destacat també la importància del suport de la Diputació alhora de cofinançar els programes europeus aprovats, i d’incrementar les aportacions pels serveis d’oficina tècnica i de secretaris interventors. 

Les partides amb una major importància pressupostària són les de transport i menjadors escolars, assistència social primària, millora dels accessos a nuclis de població, depuració d’aigües, informació i promoció turística i foment de l’ocupació. En aquest darrer aspecte, el pressupost inclou quatre programes ocupacionals per a la inserció laboral que abastaran totes les franges d’edat, dels 16 al 65 anys.

Més informació en aquest enllaç

Imatge: Ple del Consell Comarcal, 14 de febrer de 2019. Foto: Ignasi Cervera / RàdioSeu