El Consell Comarcal de l’Alt Urgell aprova una moció de suport al sector agroalimentari

L’acord es va prendre en el transcurs del ple celebrat aquest dijous

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous una moció de suport al sector agroalimentari català. El text, presentat conjuntament pels grups del PDeCAT i d’ERC, dona suport a l’establiment d’un contracte de país entre el sector agroalimentari i la societat, basat en diversos punts, com ara promoure el desenvolupament del sector sobre la base de l’empresa d’economia familiar agrària, establir uns estàndards mínims de producció i continuar impulsant polítiques per controlar els danys derivats de la fauna salvatge, entre d’altres.

La moció neix de la voluntat de dotar el sector agroalimentari del màxim protagonisme, especialment ara amb la posada en marxa del procés de diagnosi per a l’elaboració del pla estratègic IMPULSA 2026, per iniciativa de l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal, i alhora, per fer costat als productors en uns moments difícils per al sector, que se sent doblement pressionat per les altes exigències en la producció i, al mateix temps, pel descens continuats dels preus de mercat.

El text aprovat pel plenari del Consell Comarcal, amb els vots a favor del PDeCAT i ERC i l’abstenció de Candidatura de Progrés, remarca la necessitat de “reconèixer la importància del paper que juga el sector agrari dins del país, tant des del punt de vista econòmic com ambiental, social i territorial”. En aquest mateix sentit, la moció reclama “polítiques per a què el mercat i la societat valorin com cal els productes que ofereixen les empreses agràries, de manera que els paguin uns preus justos que es converteixin en rendes dignes”.

Altres acords

El Consell Comarcal va aprovar tres mocions més, en una de les quals, presentada pel grup d’ERC, se sol·licita a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que empri la nomenclatura Alt Pirineu en les seves informacions, en lloc de les de “Pirineu de Lleida” o “Pirineu de Girona”. També es va aprovar una moció en què es demana no donar suport a l’ajuntament de Lleida com a candidat a la presidència del Consell del Consorci de Normalització Lingüística de Lleida, i una altra moció de suport al Pacte Nacional per a una societat digital a Catalunya.

Altres acords del plenari van ser l’aprovació del conveni per a donar assistència jurídica 2017 als ajuntaments de la comarca; el nomenament de representants del consell a diversos ens; i els convenis de la Ruta dels Oficis d’Ahir, de la Jornada de Mitologia Pirinenca i de la Festa i Fira de les Trementinaires.

 

L’Alt Urgell, 17 de febrer de 2017