El Consell Comarcal de l’Alt Urgell es proposa lluitar contra el seneci del cap, una planta exòtica i invasora

Va entrar a Catalunya des de França i s’estén ràpidament

En els darrers anys, a l’Alt Urgell s’ha detectat una progressiva extensió del seneci del cap (Senecio inaequidens), una planta invasora originària de Sudàfrica que està guanyant terreny a les plantes autòctones. Es tracta d’una planta tòxica que es reprodueix amb facilitat, ja que el bestiar la rebutja i, per tant, no té depredadors que n’aturin el creixement. El Consell Comarcal està preparant unes jornades divulgatives per conscienciar la població.

El seneci va arribar als països del centre d’Europa a finals del segle XIX i cap als anys trenta del segle XX se’n va localitzar un focus al sud de França, que és el que s’ha anat estenent fins creuar el Pirineu i introduir-se a Catalunya per l’Empordà i la Cerdanya.

Per desenvolupar-se, la planta necessita sòls alterats, voreres de les carreteres, moviment de terres, camps llaurats o terrenys que hagin patit incendis forestals. Justament un dels llocs de l’Alt Urgell on el seneci s’estén més ràpidament és l’entorn de Calbinyà afectat per un incendi l’any 2012. En només tres anys, ja s’ha apoderat de la zona.

“Per combatre el seneci el millor sistema és la divulgació i que tothom sigui conscient de la problemàtica”,indica Francesc Viaplana, vicepresident de Medi Ambient i Sostenibilitat del Consell Comarcal. És per això que s’ha començat a treballar en l’organització d’unes jornades temàtiques de cara a l’any vinent.

Imatge: plantes de seneci a la zona de Calbinyà

La Seu d’Urgell, 19 d’octubre de 2015