El Consell Comarcal de l’Alt Urgell serà el gestor únic de la recollida i el tractament de residus

L'acord ha estat pres amb la unanimitat dels 19 alcaldes de la comarca

A partir del dia 1 de gener de 2015, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell passarà a ser el gestor únic de la recollida i el tractament dels residus a la comarca. A tal efecte, a finals d’aquest any desapareixeran les dues mancomunitats que gestionen actualment els residus: la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i la Mancomunitat de Residus de l’Alt Urgell Meridional.

Del procés per a la unificació de la gestió dels residus a l’Alt Urgell se’n va començar a parlar l’any 2006, si bé ha estat els dos últims anys quan les converses s’han intensificat fins arribar a l’acord final, que ha tingut l’aprovació unànime dels 19 alcaldes de la comarca. La unificació ha comptat amb el suport de la Generalitat, per mitjà de l’Agència Catalana de Residus, i el mateix Consell Comarcal.

Abans del 14 de juliol pròxim, els ajuntaments hauran aprovat la delegació de competències en matèria de residus al Consell Comarcal, tot i que fins a 31 de desembre, les dues mancomunitats actuals es mantindran plenament operatives com a prestadores del servei. Serà el dia 1 de gener de 2015 quan l’ens comarcal n’assumirà plenament la gestió.

L’acord ha estat pres aquesta tarda en un Consell d’Alcaldes extraordinari al qual ha assistit el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost. El representant del govern de la Generalitat ha agraït la feina desenvolupada al llarg de tots aquests anys per les dues mancomunitats. Tanmateix ha indicat que la unificació del servei “evitarà la duplicitat de funcions, permetrà optimitzar recursos i despeses i repercutirà en un millor servei als ciutadans”.

Josep Maria Tost ha anunciat també que properament es faran una sèrie d’inversions de millora a l’abocador de Benavarre, entre les quals ha esmentat la introducció del premsat i l’empaquetat dels residus de rebuig per tal d’evitar, entre altres problemes, la proliferació d’aus carronyaires entorn de la instal·lació.

Foto: Antoni Capdevila, Josep Maria Tost i Jesús Fierro

La Seu d’Urgell, 16 d’abril de 2014