El Consell Comarcal obre un nou programa de formació de joves per facilitar-los la inserció al mercat laboral

“Joves per l’Ocupació”, tercera experiencia d’aquest tipus a la comarca

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell està posant en marxa l’aplicació del Programa d’experiència professional per a l’ocupació juvenil a Catalunya, més conegut amb el nom “Joves per l’Ocupació”. Aquest programa està finançat pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i la Unió Europea mitjançant el Fons Social Europeu i es vehicula a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

La novetat d’enguany és que els joves que vulguin participar en el programa prèviament hauran d’estar inscrits a la Garantia Juvenil, una iniciativa europea que afecta tots els joves entre 16 i 25 anys que no estiguin estudiant ni treballant, amb l’objectiu de garantir que puguin rebre una oferta d’ocupació, educació contínua o pràctiques.

Aquesta és la tercera vegada que l’Alt Urgell emprèn un programa d’aquestes característiques, ja que l’any 2010 va participar del programa aleshores anomenat “Suma`t”, i posteriorment, entre 2011 i 2014 s’han realitzat dues edicions del Programa Joves per l’Ocupació amb un total de 121 joves formats. Pel què fa a la inserció laboral, es van signar 44 contractes. A la fi del programa Suma’t es van renovar un 20% dels contractes, mentre que en acabar primer programa de Joves per l’Ocupació se’n va renovar el 39,5 %

Enguany, el Consell Comarcal torna a apostar per un projecte que ha de permetre la millora de l’ocupabilitat dels joves alturgellencs amb més mancances formatives, alhora que els proporcionarà l’oportunitat d’aconseguir una formació professionalitzada vinculada a les empreses del territori que permeti una futura inserció laboral.

Les branques professionals que es contemplen inicialment són les d’hostaleria i forestal. Aquestes branques són modificables i s’acabaran de perfilar un cop realitzades les entrevistes individualitzades amb els joves interessats en participar del programa.

El programa està obert a persones de 16 a 25 anys, que estiguin desocupades i tinguin una baixa qualificació i/o dèficits formatius a causa dels quals hagin abandonat el sistema educatiu. El programa, que durarà fins a finals de l’any 2015, constarà de 300 hores de formació.

A la segona fase del programa, el teixit empresarial és clau pel seu desenvolupament. Les empreses poden acollir-se tant a la Garantia Juvenil com al Programa Joves per l’Ocupació i contractar aquests joves amb unes condicions molt avantatjoses.

Els joves interessats a participar del programa en poden demanar més informació a l’Oficina Jove de l’Alt Urgell o al CETAP-Telecentre. També es pot consultar el lloc web de l’Oficina de Treball: www.oficinadetreball.cat.

Foto: participants en la branca forestal de l'anterior programa de Joves per l'Ocupació.

La Seu d’Urgell. 19 de gener de 2015