El Consorci Alt Urgell-Cerdanya presentarà la plataforma virtual “Viure a rural” aquest dijous a Barcelona

Donarà servei a persones, famílies i empreses que decideixin establir-se en entorns rurals

Viure a rural, la plataforma virtual amb recursos i serveis de les comarques rurals de Catalunya, farà aquest dijous dia 14 la seva presentació a Barcelona en un acte que tindrà lloc a l’Espai Provença del Grup FGC (Rosselló, 219), a partir de les 5 de la tarda. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el projecte Odisseu, vol donar resposta a qualsevol persona d’arreu que se’n vagi a viure a una zona rural perquè hi ha trobat una feina, a les famílies que volen començar un altre projecte de vida en aquest entorn i també a les empreses de nova creació que s’hi estableixin. Viure a rural és el primer pas per tal de convertir els Grups Leader en antenes d’acollida als territoris rurals per aquelles persones que vulguin anar a viure-hi.

El projecte Odisseu, en el qual s’emmarca la plataformaViure a rural.cat està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020) i per la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El projecte l’impulsa l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Fundació del Món Rural, amb la col•laboració dels grups d’acció local Leader catalans i la xarxa de professionals de Joventut i està coordinat pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya.

A l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=q5OqccJx9ig&t=30s    es pot visualitzar de manera molt resumida en què consisteix i quines són les principals accions del projecte Odisseu que pretén incentivar que els joves retornin i s’instal•lin als seus territoris rurals d’origen o bé joves del món urbà que estiguin interessats en traslladar-s’hi.  

Viure a rural sorgeix amb la idea de visualitzar les comarques rurals Leader catalanes com a lloc on treballar i residir més enllà d’un destí turístic. Té una vessant informativa molt pràctica que permet cercar la ubicació i dades bàsiques de contacte dels principals serveis públics en habitatge, salut, educació, treball i emprenedoria, medi ambient i mobilitat, cultura i lleure i esports.

Actualment hi ha 1.243 recursos introduïts que es poden cercar ja sigui en base a la tipologia del recurs o en base a un territori d’una manera molt atractiva i àgil. Amb el Viure a rural l’usuari podrà trobar, en un sol lloc web, la informació que necessita per anar a viure o treballar al món rural.

A l’acte de presentació de dijous intervindrà el director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson i, tot seguit, tindrà lloc una taula d’experiències que, sota el títol “Desenvolupar un projecte professional i personal al món rural”, serà moderada pel periodista de TV3 Lluís Marquina i en la que intervindran, Isidre Esteve, pilot, Fundació Isidre Esteve (Oliana- Alt Urgell); Anna Plana, pastora (Llessuí- Pallars Sobirà); Emma Roca, Bombera, Bioquímica i Ultrafondista (Talló-Cerdanya); Francesc Rovira, Cuiner Cal Xesc Estrella Michelin (Gombrèn - Ripollès); Helena Valls, KIMU (Peramola - Alt Urgell); Laia Espasa, Toleràncies (Solsona – Solsonès); Toni Beltrán Molí d'oli ecològic (Horta de Sant Joan – Terra Alta); Estudi d’Arquitectes Anna Àvila (El Pont de Suert – Alta Ribagorça); Pep Llach, Rebost de les Gambires  (Sant Vicenç de Torelló – Osona).

Després de la cloenda, els assistents seran obsequiats amb un tast de bons productes, tots ells aptes per a celíacs.

La Seu d’Urgell, 12 de setembre de 2017