El projecte Camina Pirineus es presenta arreu de l’Alt Urgell i convida els ciutadans a participar-hi

S’han programat 10 actes a tota la comarca, el primer aquest dijous a la Seu

El projecte Camina Pirineus començarà a tenir visibilitat pública aquest dijous, 2 de novembre, amb la primera d’una sèrie de 10 presentacions que s’han programat arreu de l’Alt Urgell en les pròximes setmanes. Es tracta d’una iniciativa avalada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i liderada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida i el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat i la col·laboració dels 19 ajuntaments de la comarca, les 11 entitats municipals descentralitzades (EMD) i 15 associacions i entitats, a més de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

El cicle de presentacions s’obre aquest dijous a les 8 del vespre a la sala d’actes del Consell Comarcal i continuarà divendres a la mateixa hora a l’Oficina de Turisme d’Oliana i diumenge, dia 5, a les 12 del migdia al Centre de Flora de Tuixent. Ja s’han programat també les presentacions al Pla de Sant Tirs (17 de novembre, 20 h), Alàs (19 de novembre, 12 h), Coll de Nargó (2 de desembre, 12 h), Fígols (2 de desembre, 17 h) i Bescaran (3 de desembre, 12 h). El projecte es presentarà igualment a Montferrer i Noves de Segre en dates encara per concretar. S’han agrupat en 10 les presentacions de manera que els habitants del 19 municipis de la comarca tinguin l’opció de participar amb la màxima proximitat possible.

L’objectiu d’aquests actes és donar a conèixer el projecte a tota la comarca i, alhora, convidar tothom qui hi estigui interessat a participar-hi. En paraules del president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, “volem que Camina Pirineus sigui un projecte de tot l’Alt Urgell, de la seva gent, de les entitats i dels ajuntaments, de tots plegats, amb la idea d’impulsar una de les apostes més fermes i més integradores que hem endegat a la comarca”.

Camina Pirineuses defineix com una eina d’aprofitament ecoturístic que abasta tot un conjunt d’actuacions adreçades a la potenciació del senderisme a l’Alt Urgell per mitjà d’una xarxa de camins que comprendrà tots els municipis de la comarca. El projecte incorpora la innovació en la promoció i gestió turística, amb una aplicació que situarà el paisatge com un element central en la creació de producte turístic, i implementarà un model de gestió col·laboratiu públic-privat, amb visió comarcal i basat en els vetlladors de territori, per contribuir al creixement sostenible, integrador i intel·ligent, que posicioni la comarca com un referent ecoturístic al Pirineu.

El projecte, que es desenvoluparà fins l’any 2020, compta amb un pressupost de 2,2 milions d’euros, dels quals el Govern de la Generalitat en finançarà el 43% a través dels fons FEDER, el 29% la Diputació de Lleida, el 22% els ajuntaments de la comarca —d’entre els quals l’Ajuntament de la Seu que en finançarà un 5%— i un 6% el Consell Comarcal.

 

Imatge: Caminada al terme de Valls de Valira. Foto. Carlos Guàrdia

.L’Alt Urgell, 31 d’octubre de 2017