El projecte Camina Pirineus ha senyalitzat cinc àrees d’escalada a l’Alt Urgell

Els senyals s'han posat a Peramola, Oliana, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà i Organyà

La comarca de l'Alt Urgell destaca per l’existència de diverses formacions rocoses que fomentem la creació de zones d'escalada, algunes de les quals tenen ressò a escala mundial, com ara el roc de Rombau (Peramola). Per aquest motiu, el projecte Camina Pirineus ha col·locat faristols explicatius a les cinc àrees d'escalada. L'objectiu és contribuir a modernitzar la concepció transversal d'un turisme amb inquietuds en l'àmbit esportiu, cultural i del patrimoni paisatgístic del territori, més enllà de l'oferta que proporcionen les grans conurbacions.

Les àrees que s’han senyalitzat són les següents:

Roc de Rombau, a Peramola: faristol localitzat a cinc minuts de la zona d’escalada, que en aquest cas és esportiva i catalogada com de gran dificultat. La roca és calcària i molt desplomada amb xorreres, forats i regletes. És una formació peculiar gràcies a l'adherència de la roca al conglomerat.

Serra de les Canals, a Oliana: el faristol és a la zona del càmping de la vila. Aquesta zona d’escalada és clàssica, semiequipada i equipada. La tipologia de roca és de conglomerat calcari, en algun punt crostosa i en altres punts delicada de controlar.

Coll Piquer, a Coll de Nargó: el faristol s’ha situat davant de la Dinosfera. Aquí el tipus d'escalada és esportiva i la tipologia de roca és calcària, molt compacta, amb predomini de plaques tècniques. També hi ha fissures, diedres i alguna via amb forats.

Roca Narieda, a Fígols i Alinyà: el faristol s’ha posat a l'aparcament d'autocaravanes del nucli de Fígols. Aquesta àrea d'escalada és esportiva i també hi ha vies d'escalada clàssica d'aventura i vies equipades de 500 metres que recorren tota la paret nord. La tipologia de roca és calcària molt compacta, constituïda de plaques i dues coves amb molt desplom.

Santa Fe, a Organyà: s’ha col·locat el faristol a l’aparcament d’autocaravanes de la vila. L’àrea és d'escalada clàssica i la tipologia de roca és calcària.

Aquesta actuació forma part de les accions de promoció i posicionament del projecte Camina Pirineus,  xarxa de senders a la carta i eina de posicionament ecoturístic de l'Alt Urgell, i s’emmarca en el PO FEDER Catalunya 2014-2020 - Operació GO03-000662 Camina Pirineus.

Alt Urgell, 20 de maig del 2021