El romànic d’Estamariu i Bescaran, propera sortida del cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell”

Es veuran les pintures de Sant Vicenç i el campanar de Sant Martí

En els sectors més elevats de la comarca de l’Alt Urgell, prop de la frontera amb Andorra, el romànic autòcton pren unes característiques pròpies en base als materials emprats i les estructures específiques per respondre a les peculiaritats climàtiques, orogràfiques i organitzatives. Els petits temples parroquials amb campanars de torre adossats són la seva plasmació més característica.

El proper dimecres dia 16 d’agost, en una sortida guiada organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, es proposa una sortida guiada per conèixer una mica més d’aprop les característiques d’aquest romànic d’alçada. L’objectiu és la visita de les restes de l’església romànica de Sant Martí de Bescaran, amb el majestuós campanar de torre perfectament conservat, i l’església de Sant Vicenç d’Estamariu, a l’interior de la qual es conserven unes pintures murals del segle XII, que constitueixen un dels escassíssims programes pictòrics d’època romànica del Pirineu català que es conserven encara in situ. L’accés als temples respectius es farà amb una caminada per l’anomenat camí del Molí, un sender senyalitzat que uneix Estamariu i Bescaran per un itinerari de gran valor paisatgístic.

El cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell” és una proposta que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal, dirigida a aquelles persones que fan vacances durant el mes d’agost, bé siguin veïns de la comarca o visitants que han vingut a fer turisme. Totes les visites són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història. Totes les sortides són gratuïtes i per participar-hi només cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511).

Fotografia: Campanar de Sant Martí de Bescaran. Autor: Carles Gascón Chopo

L’Alt Urgell, 14 d’agost de 2017