Els greuges entre nobles: un reflex de la societat feudal

Conferència sobre la conflictivitat entre nobles dins  la societat feudal prenen com a referència els primers textos en llengua catalana.

Avui divendres 12 d’abril a les 8 del vespre a la sala d’actes del Consell  Comarcal de l’Alt Urgell tindrà lloc la conferència Els greuges entre nobles: un reflex de la societat feudal, a càrrec d’Antoni Virgili Colet, doctor en història medieval de la UAB.

L’acte, organitzat per l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, forma part de les activitats programades per l’Associació entorn la commemoració dels deu anys de difusió dels Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet, un dels primers documents en llengua catalana.

Virgili centrarà la seva xerrada en la conflictivitat entre nobles dins la societat feudal, tot prenen com a referència el contingut dels primers textos en català de caire jurídic administratiu: greuges, capbreus o juraments de pau i treva.

Antoni Virgili és doctor en Història Medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona, on des de l’any 1994 fins al 2022 hi ha exercit de professor.

Bon coneixedor dels processos de conquesta i colonització feudal d’al-Andalus els segles XI-XIII, en especial, de la Catalunya Nova,  destaquen entre les seves publicacions: “Expansió i afermament del feudalisme al Baix Gaià, segles XI-XII”, “Ad detrimentum Yspanie. La conquesta de Tortosa i la formació de la societat feudal, 1148-1200)”, així com  dos volums del “Diplomatari de la Catedral de Tortosa” i la direcció d’un tercer.

L’historiador ha destacat la importància  en l’àmbit lingüístic d’aquests primers documents escrits en català. "Manllevo les paraules del títol del llibre de Jesús Alturo i Tània Alaix: Lletres que parlen. El que mostren aquests documents és que la llengua catalana era d'ús social i emprada amb tota normalitat abans que fossin escrits. Som dipositaris, doncs, d'una llengua mil·lenària que, més enllà de conèixer i d'usar hem de protegir i estimar per transmetre-la a les generacions futures si volem mantenir alguna esperança de seguir essent una nació".

Per la seva part l’Associació de Cabó fa saber que el dissabte 13 d’abril  de les 10.30 h a les 13.30 h obrirà l’església romànica de Sant Serni.

 

L'Alt Urgell, 12 d'abril de 2024