Els manairons tornen al bosc de l’Obaga de la Guàrdia d’Ares

Dissabte vinent se celebrarà la vuitena Jornada de Mitologia Pirinenca

Fidel a la creença popular, el poble de la Guàrdia d’Ares anirà a buscar manairons al bosc de l’Obaga el pròxim dissabte, 21 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu. L’acte forma part del programa de la Jornada de Mitologia Pirinenca, que començarà a les 5 de la tarda al local social Sebastià Julià i es clourà a mitja nit al paratge de Plan Fornesa, a tocar dels tarters dels Manairons.

La festa arrencarà amb dues presentacions literàries: Beneïda terbolina, de Josep Mitjana; i Contes de la mare, de Pepita Clop amb il·lustracions de Ramon Berga. Tot seguit, Isidre Domenjó, escriptor i tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, parlarà del bestiari pirinenc en l’imaginari col·lectiu. Després, será el moment de l’arribada dels canuts dels manairons, obra de la ceramista Carme Invernón, i d’un berenar-sopar popular.

A les vuit del vespre s’iniciarà la caminada guiada des de la Guàrdia als tarters pel camí vell, que seguía després fins a Organyà. Un cop als tarters, començarà la part més mágica de la jornada, amb un recorregut entorn dels tarters, l’acció de plegar manairons, el petit espectacle “la nit del solstici d’estiu” i una sessió de danses sota els estels, que anirà acompanyada de coca i xocolata. L’animació de la nit anirà a càrrec de TAT Teatre i Baridà Sons Fers.

Tots els actes són gratuïts, llevat del berenar-sopar, que costarà 5 euros per persona i per al qual cal inscriure’s prèviament al Consell Comarcal (tel. 973 35 31 12 – cultura@ccau.cat)

La Jornada de Mitologia Pirinenca és una iniciativa de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de la Guàrdia d’Ares, l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i compta amb el suport de la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Institut per a la Promoció i el Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

 

Foto: collita de manairons al bosc de l’Obaga de la Guàrdia

 

La Seu d’Urgell, 16 de juny de 2014