Els miradors panoràmics de Camina Pirineus

Les actuacions comprenen la instal·lació de nous miradors i la remodelació d'antics equipaments

Durant la darrera dècada del segle XX es van començar a instal·lar miradors panoràmics a diversos indrets de l'Alt Urgell amb la finalitat de donar a conèixer el paisatge i el patrimoni natural que des d'aquests llocs es podia contemplar, amb una variada tipologia, fruit d’autories i plantejaments diferents segons el moment. Des del projecte Camina Pirineus s’ha proposat fer una tasca sistemàtica de senyalització dels indrets més suggeridors de la comarca, segons un model unificat, amb l’objectiu d'identificar i interpretar el el patrimoni que des de cadascun d'ells s'albira. Així mateix, el projecte també vol intervenir en l’actualització i la substitució d’antics miradors que s’han vist afectats pel pas del temps.

El projecte Camina Pirineus ha decidit instal·lar de nou o restaurar un total de disset miradors, que són els següents:

1. Mirador del port del Cantó, al municipi de Montferrer i Castellbò.

2. Mirador de la carretera d'Estamariu, al municipi d’Estamariu.

3. Mirador d'Arsèguel, al municipi d’Arsèguel.

4. Mirador de Toloriu, al municipi de Pont de Bar.

5. Miradors de Santa Fe, al municipi d’Organyà.

6. Mirador de Narieda, al municipi de Fígols i Alinyà.

7. Mirador del Querforadat, al municipi de Cava.

8. Miradors de la Trava, al municipi de la Vansa i Fórnols.

9. Mirador de la Clua, al municipi de Bassella.

10. Mirador de Santa Pelaia, al municipi de Fígols i Alinyà.

11. Mirador de Coll de Nargó, al municipi de Coll de Nargó.

12. Mirador de coll de Bancs, al municipi de la Vansa i Fórnols.

13. Mirador de la collada de Pubill, al municipi de Montferrer i Castellbò.

14. Mirador de la vall de Cabó, al municipi de Cabó.

15. Mirador de l'Ajuntament de Peramola, al municipi de Peramola.

16. Miradors de la carretera de Politg, al municipi de Peramola.

17. Mirador de Gavarra, al municipi de Coll de Nargó.

A dia d'avui ja s’han instal·lat nou d’aquests miradors (els de la carretera d'Estamariu, d'Arsèguel i de Toloriu, entre altres) i que en breu durant el gener i febrer i en funció de la climatologia s’acabaran d’instal·lar els pendents. Aquets miradors inclouen els següents elements:

Per una banda, una fotografia panoràmica del paisatge que es contempla des de cadascun d’aquests miradors, amb identificació de topònims, acompanyada d’un text interpretatiu amb continguts sobre el paisatge, el patrimoni natural i cultural visibles o directament relacionats amb l’àmbit geogràfic específic de cada mirador.

D’altra banda, cada mirador inclou una matrícula, que recull les dades identificadores de cadascun d’ells com a part integrant de la xarxa d’equipaments ecoturístics de l’Alt Urgell.

Així mateix la majoria dels miradors panoràmics compten amb un banc o seient. Als de nova creació s'ha previst instal·lar-hi un banc amb respatller i capacitat per a quatre persones.

Aquesta actuació forma part de l'Acció A3 de Miradors i recursos ecoturístics del projecte Camina Pirineus: Xarxa de camins i s'emmarca en el PO FEDER CATALUNYA 2014-2020 - Operació GO03-000662 CAMINA PIRINEUS: xarxa de senders a la carta, l'eina de posicionament ecoturístic de l'Alt Urgell..

L'Alt Urgell, 12 de gener de 2022