Aplecs, festes majors, balls, cançons, desfilades de carrosses, cerimònies religioses... la Comarcal de l’Alt Urgell ha estat històricament i encara ho és un territori festiu ple d’esdeveniments. L’Arxiu Comarcal obre els seus fons per rememorar l’Aplec de Sant Antoni del Tossal, les carrosses d’Organyà i la celebració de les primeres comunions a través dels seus llibres.
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell commemora el record viu de les festes populars a través d’un article sobre la festa de Sant Antoni del Tossal, un article de context i un conjunt de vídeos de les desaparegudes carrosses d’Organyà i una exposició de llibres de primera comunió.
L’Aplec de Sant Antoni del Tossal
Tot i que és un edifici de recent construcció inaugurat l’any 1931, l’aplec de l'ermita de Sant Antoni del Tossal ha esdevingut un tret distintiu d’una imatge icònica de la vista panoràmica del Cadí des de la Seu d’Urgell. Des de l’any 1932 fins a l’actualitat, l’aplec s’ha anat realitzant amb regularitat amb l’assistència de paletes i constructors, que tenen Sant Antoni de Pàdua com a patró del seu ofici. Un article d’en Lluís Obiols recorre la història de la construcció i reforma de l’ermita així com de la seva devoció al llarg dels seus 89 anys d’història a través de documentació custodiada per l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.
Les carrosses d’Organyà a través de la mirada de Sansegundo
Des dels inicis de la dècada dels 70 i fins ben entrat els anys 90 del segle passat, Organyà va ser l’escenari d’un esdeveniment que depassà els límits comarcals i que, fins i tot, formà part de grans esdeveniments com la inauguració dels Jocs Olímpics a la Seu d’Urgell l’any 1992: les Carrosses d’Organyà. L’Arxiu Comarcal reviu la seva celebració a través de la contextualització realitzada per Marta Belmonte -ara per ara, la primera i màxima especialista en el seu estudi- a partir d'un conjunt de pel·lícules enregistrades per Josep Sansegundo que l’Arxiu custodia digitalment. Es tracta d'una excepcional documentació inèdita integrada per 9 pel·lícules de 8 mm enregistrades entre 1975 i 1986 per Josep Maria Sansegundo
Les primeres comunions des del record bibliogràfic de Mercedes Moliné
El mes de maig és el mes de bodes i primeres comunions, per la qual cosa l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell rescata una exposició que va organitzar del 13 de desembre de 2013 al 14 de gener de 2014 sobre una extraordinària col·lecció de llibres de primera comunió de Mercedes Moliné integrada per 121 peces. Ara, l’exposició es presenta en suport digital a través d’un document en pdf amb la informació somera de cada llibre així com d’un vídeo de suport.
Imatge: Aplec de Sant Antoni del Tossal. Any 1931 o 1932. ACAU. Fons Maravilla. Fotografia de Francesc Portella Moles.