Es constitueix el nou Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell

L’òrgan consultiu el presideix Rosa Fàbrega, alcaldessa de les Valls d’Aguilar

Aquest divendres s’ha constituït el nou Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, sorgit de les eleccions municipals del passat mes de maig. Es tracta d’un òrgan consultiu del Consell Comarcal que té entre les seves funcions informar el Consell Comarcal de les propostes que siguin d'interès per als municipis, abans de sotmetre’s a l'aprovació del ple. La presidència del Consell d’Alcaldes correspon al president del Consell Comarcal, el qual la pot delegar. En aquest cas, Miquel Sala ha delegat la presidència del Consell d’Alcaldes en l’alcaldessa de les Valls d’Aguilar, Rosa Fàbrega. És la primera dona en ocupar aquest càrrec.

En la seva primera intervenció com a presidenta del Consell d’Alcaldes, Rosa Fàbrega, ha convidat tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca “a treballar de manera coordinada per als nostres pobles i la nostra gent”. I ha afegit que “tenim davant nostre molts reptes a què hem de fer front, entre els quals el despoblament és un dels més seriosos; però alhora hem de posar en valor que tenim un territori magnífic en el qual hem de continuar creant oportunitats per atraure i retenir talent i així convertir-lo en un lloc on valgui la pena de viure”.

En la reunió constitutiva del Consell d’Alcaldes, que ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal, s’han tractat també altres temes. La presidenta ha informat de l’estratègia de dinamització territorial “Un país viu”, impulsada pel govern de la Generalitat i de la qual forma part l’Alt Urgell. Rosa Fàbrega ha valorat aquest iniciativa “com una gran oportunitat que té la comarca, just ara que comença un nou mandat municipal, per definir les seves prioritats de futur i portar-les a la pràctica gràcies a la relació bilateral que podrem mantenir amb els diversos departaments de la Generalitat”.

D’altra banda, s’ha dedicat bona part de la reunió a la presentació dels diversos serveis que ofereix el Consell Comarcal, que ha anat a càrrec de tècnics de l’ens. Per a la nova presidenta, “és important que tots els alcaldes i alcaldesses coneguin en profunditat la dinàmica del Consell Comarcal, quines són les seves competències i quins són els projectes i els programes que s’estan portant a terme. El Consell Comarcal és una gran eina per al desenvolupament de l’Alt Urgell i ho ha de continuar sent, encara amb més força, els anys que tenim per endavant”.

S’han abordat igualment assumptes relacionats amb telecomunicacions, l’estat de les obres del túnel de Tresponts i la plaça del futur arquitecte comarcal. En el transcurs de la reunió, s’ha presentat als alcaldes i alcaldesses el nou gerent del Consell Comarcal, Josep Antoni Vila. Per la seva part, el vicepresident tercer de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés, ha informat els alcaldes de diversos projectes que afecten la comarca. D’altra banda, la presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, ha presentat l’entitat als alcaldes i, més concretament, el projecte que proposa per a la comarca.

 

L’Alt Urgell, 27 de setembre de 2019