Jordi Nistal presenta el llibre “El camp de treball de la falç i el martell”

Estudi històric sobre el camp de presoners que hi va haver al terme de Montferrer durant la Guerra Civil

Aquest divendres, 3 de març, a les 20 hores, es presentarà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell el llibre de Jordi Nistal El camp de treball de la falç i el martell. De l’Hospitalet de l’Infant a Montferrer: març de 1938-febrer de 1939, que anirà a càrrec del mateix autor.

El llibre, que versa sobre l’estudi del camp de treball número 6 ubicat a Montferrer, és una de les escassíssimes aportacions historiogràfiques sobre la història dels camps de treball a Catalunya durant la Guerra Civil fet que, unit amb l’estudi rigorós i minuciós de les fonts per part de l’autor, el converteix en un dels referent inqüestionables a nivell de Catalunya, en general, i de l’Alt Urgell, en particular afegint-se, en aquesta comarca, a l’estudi de Jordi Cardona sobre el camp número 5 d’Ogern.

En paraules d’Andrés Luengo en una entrevista a l’autor publicada fa uns dies a la revista Viure als Pirineus, “Entre l’agost del 1938 i el gener del 1939 hi van desfilar prop de 2.000 presoners, procedents majoritàriament de l’Hospitalet de l’Infant, amb l’objectiu d’obrir pistes forestals per arribar a les forces republicanes desplegades al front, que llavors es trobava a la Vall Ferrera i la Vall de Cardós. Els reclusos sobrevivien en un règim de treballs forçats i en unes pèssimes condicions de vida que recorden, sosté [l’autor], a les del gulag soviètic. Com a mínim una desena hi van deixar la pell; l’autor també ha documentat l’evasió andorrana de dos dels reclusos”.

Jordi Nistal és conegut per la seva doble faceta de professor d’història a l’Institut Joan Brudieu i investigador especialitzat en estudis històrics sobre l’economia agrària a l’Alt Urgell, amb articles publicats en diverses revistes. És autor del llibre, editat també per Edicions Salòria l’any 2009, L'institut "Joan Brudieu" de la Seu d'Urgell, 75 anys de servei docent (1933-2008).

 

L’Alt Urgell, 1 de març de 2017