Josa de Cadí obre els actes a l’Alt Urgell del XIXè Festival Càtar del Pirineu

Diumenge vinent es faran recorreguts guiats, una taula rodona i el tradicional mercat

Josa de Cadí obre aquest diumenge, dia 3 d’agost, els actes a l’Alt Urgell del XIX Festival Càtar del Pirineu Català, que enguany ha canviat de nom i d’imatge i s’ha ampliat al Pallars Sobirà. La programació a la comarca continuarà el cap de setmana següent a Castellbò, amb el mercat càtar; i els dies 15 i 16 a les ruïnes de l’antic priorat de Costoja, on tindran lloc les representacions de l’espectacle medieval Cercamón.

Si des de la seva creació, el 1996, i fins a l’any passat, el conjunt d’actes entorn del catarisme s’anomenaven Jornades del Refugis Càtars al Pirineu Català, ara han estat rebatejades com a Festival Càtar del Pirineu, per tal remarcar el seu vessant més lúdic. Aquest canvi no ha estat només de nom, sinó també d’imatge, amb la fotografia d’un noi amb la caputxa de la dessuadora posada al cap, que recorda en certa manera un perfecte càtar i, alhora, s’entronca amb els moviments contestaris actuals.

La jornada de diumenge s’iniciarà a les 9 del matí amb una caminada guiada de Tuixent a Josa pel Camí dels Bons Homes. A llarg de tot el dia, artesans de la vall i d’altres indrets de Catalunya oferiran els seus productes. S’ha previst també una visita guiada a la vila, l’animació de la Banda del Grup de Diables de l’Alt Urgell, un dinar popular i, finalment, una taula rodona que porta per títol “Camins de clandestinitat: dels càtarss als contrabandistes” i que comptarà amb la participación dels historiadors Carles Gascón, Climent Miró i Lluís Obiols i del geògraf Carlos Guàrdia.

La Seu d’Urgell, 29 de juliol de 2014