Josep Mitjana presenta el seu nou llibre, “Beneïda terbolina”, divendres a la Seu d’Urgell

L’obra dóna continuïtat al treball “Maleïda terbolina” editat fa dos anys

Josep Mitjana Berdié presentarà aquest divendres a la Seu d’Urgell el llibre Beneïda terbolina, un retrat acurat i fidel de la vida als pobles situats sota el port del Cantó. L’obra dóna continuïtat al treball Maleïda terbolina, publicat ara fa dos anys, i alhora n’és, d’alguna manera, el contrapunt. La duresa del viure a muntanya, simbolitzada per la terbolina, la neu arrossegada pel vent, va fer marxar gairebé tothom d’aquells pobles i els va obrir una nova vida en altres indrets.

Josep Mitjana ha parlat, una per una, amb les famílies que van haver de marxar dels pobles de Biscarbó, Freixa, Junyent, la Torre, Castellàs, Solans i Vila-rubla, situats en una àrea a cavall de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà. Totes les persones entrevistades acaben, si fa no fa amb la mateixa conclusió: “Ben rucs que vàrom ser de no haver marxat més aviat! Quants patiments que ens hauríem estalviat!” Per això, el mateix autor acaba afirmant: “Beneïda terbolina! Causa directa de l’abandó d’aguelles valls i de la fugida d’uns terrenys tan feréstecs i salvatges!”

El llibre està estructurat en tres parts. A la primera, trobem un estudi individualitzat de les persones que van viure en els pobles del Cantó durant el segle XX i dels béns que posseïen, a més d’una exposició de fets relacionats amb les famílies i els pobles. La segona part comprèn tot un seguit d’anècdotes, la majoria autobiogràfiques, situades en aquells o altres territoris.

Finalment, la tercera part la componen fragments de viatges de l’autor durant les quals va arreplegar llavors i plançons d’espècies d’arbres i plantes de jardí, que han acabat formant el Jardí dels Rodets. Amb aquesta darrera part del llibre, l’autor ha volgut simbolitzar com, d’un món tan local com era el del Biscarbó on va néixer, ha passat a descobrir un món global.

Les dues primeres parts del llibre estan escrites en el dialecte pallarès dels pobles de què es parla. Josep Mitjana n’explica el perquè amb aquestes paraules: “Lo motiu que m’ha portar a expressar-me en aquests termes no respon a altre mòbil que l’estimació que professo per la llengua apresa dels meus pares”.

L’acte de presentació tindrà lloc al Consell Comarcal de l’Alt Urgell a les 7 del vespre. A més de l’autor, hi intervindran l’alcaldessa de les Valls d’Aguilar, Rosa Fàbrega, i l’escriptor Isidre Domenjó.

 

La Seu d’Urgell, 5 de març de 2014