L’Alt Urgell posa en marxa el programa Retrob-AU per facilitar el retorn i l’ocupació de joves a la comarca

Va adreçat a titulats universitaris i de cicles formatius

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha endegat el programa Retrob-AU, adreçat a persones joves amb estudis universitaris i de cicles formatius de grau mitjà i superior amb la intenció d’afavorir el seu retorn a la comarca i la inserció laboral al territori. Per assolir aquest objectiu, es posarà al seu abast una formació transversal per millorar-ne l’ocupabilitat, alhora que se’ls donaran a conèixer les oportunitats de l’entorn.

El programa ha estat impulsat pel Consell Comarcal i finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, s’emmarca en les iniciatives de noves o segones oportunitats que recomana la Unió Europea i s’adreça a persones joves inscrites en el Sistema de Garantia Juvenil. El programa ha estat presentat aquest matí per Cristina Barbens, vicepresidenta comarcal de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, i Ricard Pérez, vicepresident primer i conseller comarcal de Joventut. 

Els precedent d’aquest projecte al territori els trobem en el programa Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural i en el que portava per títol“A l’Alt Urgell també pots començar”, un programa pilot d’emprenedoria i d’ocupació jove rural, també liderat pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de la Seu i finançat per la Direcció General de Joventut, que es va realitzar els anys 2013 i 2014 i en qual van participar 23 joves amb formació superior. D’aquests, 16 van trobar feina durant el programa o un cop acabat. Aquell programa va servir per assentar les bases d’aquest nou projecte, Retrob-AU.

Retrob-AU ofereix, d'una banda, serveis d’orientació i tutorització i, de l'altra, formació transversal i coneixement del territori a 15 joves seleccionats prèviament. Els requisits per entrar al programa són que els aspirants han de tenir entre 16 i 29 anys, han d’haver acabat els estudis i han d’estar sense feina des de fa més d’un mes. La tria de participants es farà en base al resultat d’una entrevista personal amb cadascun dels candidats, que hauran d’estar inscrits prèviament a la Garantia Juvenil. Aquesta inscripció es pot formalitzar a l’Oficina Jove de l’Alt Urgell.

El programa s’inicia la setmana vinent, amb les sessions informatives. La seva finalització la marcarà cada participant en funció si ha trobat feina o no al llarg del procés. S’estima que pot arribar a ser de 5 mesos i constarà de 3 etapes.

En la primera etapa es realitzaran sessions d’avaluació individuals i d’orientació laboral, a més de visites a empreses, on els joves coneixeran els perfils de les persones que hi treballen, les tasques que realitzen, les demandes de feina, etc. Alhora, es pactarà un itinerari o full de ruta personal i professional a seguir durant tot el procés. L’objectiu d’aquesta primera etapa és que el jove identifiqui les seves habilitats i motivacions i els seus interessos professionals.

La segona etapa, serà també d’orientació i tutorització, però el gran gruix seran les formacions adaptades al tipus de perfil dels participants. Seran formacions transversals per millorar la seva ocupabilitat. Les sessions seran dinàmiques i afavoriran la comunicació entre els participants i es basaran en el domini d’idiomes, noves tecnologies, comunicació, reserva activa de feina i coneixement dels recursos endògens.

La tercera i última etapa consistirà en la inserció al món laboral, ja sigui en la modalitat de contracte laboral o en la de pràctiques. De la mateixa manera, es realitzaran sessions d’acompanyament i recolzament per donar suport als joves en el procés d’inserció. Les empreses que vulguin contractar aquests joves rebran els incentius i bonificacions que contempla la Garantia Juvenil. La contractació de joves amb formació de cicles formatius i universitaris és beneficiosa per a les empreses en tant que permet retenir el talent al territori, a banda de representar una millora del seu capital humà, ja que és un perfil amb entusiasme i motivació, que aporta innovació a l’entorn empresarial.

El programa es desenvoluparà des del CETAP Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP), situat a la 3ª planta de l’edifici de les Monges. Per al dia 25 de gener a les 11 del matí s’ha programat una sessió informativa a l’Oficina Jove. Les persones interessades poden trucar al 973 35 56 08 o bé enviar un correu electrònic a l’adreça msole@ccau.cat.

Vídeonotícia: http://www.pirineustv.cat/

La Seu d’Urgell, 21 de gener de 2016