L’historiador Climent Miró parlarà a la Seu de les “autopistes medievals”

La xerrada és aquest divendres a l’Espai Ermengol i forma part del cicle “Desenterrant el passat”

Fins que es van obrir les carreteres modernes al Pirineu, ara fa poc més d’un segle, les comunicacions amb l’exterior eren sostingudes per una xarxa de camins a peu o de bast que, en principi, no semblaven aptes per als desplaçaments massius a què estem acostumats a l’actualitat. No obstant, una sèrie de camins específics, ben delimitats i allunyats dels conreus, van sostenir un tràfic sostingut de milers de caps de bestiar al llarg de molts segles: els camins de la transhumància.

El proper divendres dia 11 d’octubre, a les vuit de la tarda, l’historiador Climent Miró exposarà a l’Espai Ermengol els resultats de les seves investigacions sobre el creixement econòmic del monestir de Santa Cecília d’Elins, a l’actual vall de Pallerols, i la seva estreta vinculació amb la ramaderia que va orientar la seva expansió al llarg de la carrerada transhumant que baixava de l’alt Pirineu fins a les pastures de l’actual terme de la Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera.

Els principals estudis de la gran ramaderia transhumant a nivell de Catalunya se centren en la seva vinculació amb els monestirs de Poblet i Santes Creus a partir de mitjan segle XII i, en aquest sentit, les recerques de Miró aporten una nova llum sobre els orígens d’aquesta activitat de primer ordre en l’estructura econòmica de les comunitats de muntanya a partir de l’alta edat mitjana.

La xerrada de Climent Miró és inclosa dins del cicle “Desenterrant el passat”, organitzada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Espai Ermengol.

 

La Seu d’Urgell, 8 d’octubre de 2013

 

Fotografia: Aspecte del camí ramader que passava prop de l’ermita de la Mare de Déu de la Guia (municipi de Valls d’Aguilar). Lluís Obiols Perearnau.