La 15a edició de les Rutes a peu per l’Alt Urgell proposa 34 sortides

Aquest diumenge tindrà lloc la ruta senderista i ornitològica al Tossal de l’Àliga

Aquest matí s’ha presentat la quinzena edició de la proposta Rutes a peu per l’Alt Urgell que enguany proposa un total de 34 sortides diferents, 7 més que en l’edició 2018, i que volen donar a conèixer a alturgellencs i visitants el ric patrimoni natural, paisatgístic, cultural i històric de la comarca. 

La tinent d’alcalde de Promoció del Municipi de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Mireia Font, i el president del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell i alcalde d’Oliana, Miquel Sala, han estat els encarregats de presentar aquest matí les rutes programades per aquest 2019. “Aquestes 34 rutes a peu, que són gratuïtes i acompanyades per guies del territori, ens portaran a llocs emblemàtics de l’Alt Urgell, desconeguts per la majoria, ja que no es troben senyalitzades”, ha remarcat Mireia Font.  Aquestes rutes no només estan ideades per donar a conèixer la comarca als veïns i veïnes de la Seu i de l’Alt Urgell, sinó també colen ser una eina del sector de l’hostaleria del territori. En aquest sentit, Font ha afegit que “l’objectiu és que puguin fer-ne promoció als seus clients i oferir-les com un atractiu més de la nostra comarca”. Per la seva part, Miquel Sala ha explicat que les Rutes a peu per l’Alt Urgell és un projecte impulsat i coordinat per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell “gràcies a la implicació de moltes entitats del territori que hi col·laboren”.

Tossal de l’Àliga 

Per aquest pròxim diumenge 14 d’abril hi ha programada la ruta cap al Tossal de l’Àliga, cim de 1.728 m d’alçada, situat a la Vall d’Alinyà, amb una vista panoràmica espectacular. Una ruta senderista i ornitològica, de 9,5 km, amb un itinerari que ressegueix indrets al voltant dels conreus de trumfes. La ruta és circular, amb punt de sortida i arribada al poble de l’Alzina d’Alinyà, que passarà per la collada d’Ares, per contemplar vistes cap a l’altra vessant de la muntanya, damunt del poble d’Ossera. Des de les cingleres es podrà contemplar de molt a prop els voltors que han fet d’aquest rocam el seu reducte.

Novetat 2019 

Una de les novetats que ofereix enguany les Rutes a peu per l’Alt Urgell  és  la  possibilitat de poder fer alguna de les sortides amb gos. Al respecte, val a dir que la fitxa tècnica de cada una de les rutes s’especifica si és apta per a les mascotes dels participants. En el cas de poder portar la nostra mascota, aquesta sempre haurà d’anar lligada.

Temàtica de les rutes

De les 34 rutes en destaquen la ruta naturalista a Sant Joan de l’Erm en que hi poden participar persones amb mobilitat reduïda gràcies a la nova passera de fusta que hi ha en aquest indret; una ruta mindfulness duta a terme pel Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell que combina el senderisme i la pràctica del mindfulness (prova pilot amb un educador social del Consorci); dues rutes astronòmiques a Sant Joan de l’Erm, una de diürna i una altra de nocturna, a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de la Seu d’Urgell; i una ruta cultural per Coll de Nargó.

Val a dir que enguany s’han tornat a programar les rutes per conèixer l’Alt Urgell dirigides per Carles Gascón, tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal, que tindran lloc els matins dels dimecres del mes d’agost.

Pel que fa les rutes per la Seu d’Urgell, trobem les rutes organitzades per l’Espai Ermengol, que s’engloben dins dels cicles Parlem d’Història i Parlem d’Història Xics (adreçat al públic infantil). També s’ha organitzat una ruta a les fortaleses de la Castellciutat. Per part de l’Ajuntament de la Seu es faran dues visites: les 12 joies botàniques de la Seu i els ocells del Parc del Valira, les dues són rutes naturalistes, adreçades al públic familiar.

Dificultat de les rutes

Les Rutes a peu per l’Alt Urgell estan ideades per a tots tipus de perfils de persones. La dificultat de les rutes està calculada en base al mètode SENDIF que té en compte la llargada i el desnivell.

Enguany han augmentat les rutes familiars respecte als anys anteriors, amb l’objectiu de potenciar les rutes adreçades a tots els públics, tant per a veïns i veïnes de l’Alt Urgell com turistes i visitants. 

Informació de les rutes i inscripcions

En aquesta 15a edició, s’ha realitzat una impressió de 10.000 exemplars dels fulletons de les rutes que es repartiran a tots els veïns de la Seu d’Urgell. Les rutes també es promocionaran a través de les xarxes socials.

Enguany es podrà fer la inscripció a qualsevol de les rutes a través del formulari de reserves de Turisme de la Seu. S’hi podrà accedir des del codi QR dels fulletons i des dels webs del Consell Comarcal, Ajuntament de la Seu i Turisme Seu.

Les inscripcions, que són gratuïtes, es podran fer tant de manera presencial com per telèfon, sempre amb 24 hores d’antel·lació a la sortida, a Turisme Alt Urgell, Turisme Oliana i Turisme Seu. Cal inscriure’s prèviament perquè les places són limitades i cada persona participant gaudirà d’una assegurança que per tal de tramitar-la caldrà que deixi el seu nom i cognoms.

Respecte a les sortides familiars i infantils cal recordar que els i les menors sempre hauran d’anar acompanyats d’un adult.

L’Alt Urgell, 11 d’abril de 2019