La Fira del Llibre del Pirineu omple Organyà d’autors, editors, llibreters, bibliotecaris i lectors

Pere Gorgoll guanya el premi Pirineu de narració literària

Organyà ha viscut amb intensitat, el passat cap de setmana, la 23a edició de la Fira del Llibre del Pirineu, la trobada anual d’escriptors, il·lustradors, editors, llibreters, bibliotecaris i lectors del territori. Entre les moments àlgids de la Fira, cal destacar la Carrerada de Llibres, la lectura de les noves homilies i el lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà, sense oblidar els espectacles literaris, la música i el circ. En total, més de quaranta autors hi van presentar les seves darreres novetats.

La Carrerada de Llibres, una lectura simultània a peu de la travessia urbana de la C-14, va aplegar prop de 400 persones. Els espectacles literaris van anar a càrrec del Club de Lectura d’Organyà, amb la lectura dramatitzada del conte Croquis d’un nu pintoresc, de Joan Graell, i l’itinerari literari per Organyà sobre textos de Josep Espar i Tressens; Pilar Planavila i Joan Aixàs, que van posar veu i música al poemari Alè, d’Elisabet Segura; i l’actor Joel Pla en el personatge del periodista Quim Santafé que va recórrer la Fira durant tot el cap de setmana.

L’apunt de circ va arribar de la mà de l’urgellenc Yldor Llach amb el seu espectacle Sobre rodes, de bicicleta acrobàtica. La música li van posar La Sunsoni, amb els baridans Pep Lizandra i Elías Porter; David Puertas amb una entrevista-actuació; Artur Blasco i Marien de Casimiro, amb un petit concert de rabequet i veu; i Lo Pau de Ponts, que va posar la cloenda festiva a la Fira.

L’homilia laica va anar a càrrec del solsoní Raül Garrigasait, filòleg clàssic, escriptor, traductor i editor, que va reivindicar les sensacions vitals més enllà de les noves tecnologies de la comunicació. L’homilia religiosa la va pronunciar l’arxiver Mn. Benigne Marquès, amb una radiografia de les Homilies d’Organyà.

L’acte del lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà va estar presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, Maria Àngela Vilallonga. També hi van assistir la ministra de Cultura d’Andorra, Sílvia Riva; l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives; i l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, entre altres representants institucionals.

El premi Pirineu de narració literària el va guanyar Pere Gorgoll amb el relat No te’n vagis, mentre que el finalista va ser Juli Capila amb Pare, vens a per mi?. El premi de Joves Autors el va guanyar l’urgellenc Joel Aubet, amb Gir a pedals. El Josep Grau i Colell de poesia el va obtenir l’andorrà Manel Gibert amb Port del silenci. El Lletres de Dones el va guanyar Berta Anglada amb el relat Galetes de mantega. El Germans Espar i Tressens de relats viscuts va ser per a Rosa Gurrera, amb l’obra Altres terres, altres temps. El premi Mn Albert Vives de periodisme va ser atorgat per Òmnium Alt Urgell al nargoní Marcel Fité.

Podeu consultar la totalitat dels premis, les homilies literària i eclesiàstica i la galeria de fotos en aquest enllaç

L’Alt Urgell, 2 de setembre de 2019