La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, s'ha reunit amb els alcaldes de l’Alt Urgell

El projecte Forest4local permetrà la instal·lació d’11 calderes de biomassa a la comarca

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha participat aquest divendres en la reunió Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, que ha tingut lloc a Arsèguel, per exposar les principals iniciatives al territori i de suport als ajuntaments de la demarcació. Així, s’ha referit al nou pla d’inversions locals, al desplegament de la fibra òptica i al projecte Forest4local de Biomassa emmarcat en el programa FEDER, entre altres qüestions.

Perelló ha informat que el pressupost de l’ens provincial per a l’any 2019 preveu dotar amb 10 milions d’euros el nou pla d’inversions locals, gràcies al qual els ajuntaments podran obtenir un ajut de fins al 95% del cost de l’obra en el cas dels municipis de menys de 2.000 habitants. Per la seva part, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha renovat l’oferiment als ajuntaments de la comarca per a l’assessorament tècnic dels projectes que hi vulguin presentar.

Pel que fa al desplegament de la fibra òptica, la Diputació preveu una inversió de 80 milions d’euros —la meitat dels quals els aportarà el govern de la Generalitat— en un projecte a quatre anys i que es desenvoluparà en cinc fases successives.

Quant al projecte FEDER For4est4local de Biomassa a l’Alt Urgell, el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha informat que els convenis s’han enviat als ajuntaments per a la seva aprovació i que les primeres adjudicacions d’obres i instal·lacions es faran en els pròxims mesos. La previsió és que s'instal·lin a la comarca 11 calderes d'estella.

La presidenta de la Diputació també ha informat que l’ens provincial posarà a l’abast de cada ajuntament un desfibril·lador DEA, amb la possibilitat que en puguin obtenir més unitats a través de l’acord marc amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

Pel que fa a les inversions en carreteres de titularitat de la Diputació, Perelló ha anunciat que ja han estat adjudicades les obres d’un nou tram de la carretera de Taús, de tal manera que el ferm pavimentat arribarà ja fins a aquesta població del municipi de les Valls d’Aguilar.

En el torn d’intervenció dels alcaldes, el de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha expressar el seu agraïment a la Diputació de Lleida per la seva implicació en les obres de millora al Sant Hospital d’aquesta ciutat, concretament a l’àrea sociosanitària, amb una inversió de gairebé 4 milions d’euros, 3 dels quals els aporta l’ens provincial.

Per altra part, diversos alcaldes han sol·licitat una millor coordinació i optimització de les operacions per treure la neu de les carreteres per tal d’evitar greuges comparatius entre les poblacions situades vora les carreteres generals i les que n’estan més allunyades.

A més a més de la reunió amb la presidenta de la Diputació de Lleida, el Consell d’Alcaldes d’aquest divendres a Arsèguel ha tractat altres temes, entre els quals el programa Camina Pirineus i el Túnel de Tresponts. També hi ha intervingut la directora de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de la Seu d’Urgell, Mercè Solanelles, per explicar les diverses formacions que ofereix aquest centre.

 

L’Alt Urgell, 8 de febrer de 2019