La Vansa i Tuixent recordaran Sofia Montané, l’última trementinaire

La Festa i Fira de les Trementinaires se celebra el pròxim cap de setmana amb prop d’una trentena d’actes

La Festa i Fira de les Trementinaires, que tindrà lloc el pròxim cap de semana, retrà un homenatge a Sofia Montané, l’última dona de la vall de la Vansa i Tuixent que va exercir aquest ofici vinculat a les herbes remeieres i els remeis tradicionals. El programa inclou prop d’una trentena d’actes, entre itineraris botànics, tallers, danses, concerts, concursos, teatre i la gran foguera de plantes aromàtiques.

L’homenatge a Sofia Montané consistirà en una visita guiada, dissabte al matí, a la seva casa natal, a Ossera, i a tot el poble, inclosos els obradors dels artesans d’herbes remeieres, melmelades, formatges i arts plàstiques. Ja a la tarda, està prevista una taula rodona sobre la figura de la Sofia amb la participació de Suzette Böringer, Alfons Ferrer i Jordi Pasques. Finalment, a la nit, abans de la dansa del foc, es projectarà un documental, fins ara inèdit, protagonitzat per l’homenatjada.

El programa d’actes s’obrirà amb dos itneraris botànics paral·lels, a la vall de Mola i a Josa de Cadí, i continuarà amb un taller de tint natural per a llana i un altre de mató i formatge fresc. Després de la taula rodona es donarà pas al taller de danses i cançons tradicionals del Pirineu, dirigit per Pep Lizandra. Paral·lelament, tindrà lloc un taller sobre utilització de les matèries primeres vegetals en la cosmética. A la nit, la Dansa del Foc de Tuixent precidirà l’encesa de la foguera de plantes aromàtiques, que anirà seguida d’una cantada popular i un concert-ball amb l’Orquestrina Trama.

Diumenge serà el dia de la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, que comptarà amb més de trenta artesans, alguns dels quals de la mateixa vall i els altres vinguts d’arreu de Catalunya i enguany també de Suïssa. Al llarg de la jornada es faran visites guiades al Museu de les Trementinaires, al Jardí Botànic i al Centre de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El ball de llancers, un vermut concert, l’espectacle infantil Els nous contes de la trementinaire i el concurs “Tens un bon nas?” completaran el programa.

La Festa i Fira de les Trementinaires és organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Museu de les Trementinaires, els ajuntaments de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i la Coordinadora d’Entitats de Tuixent i compta amb el suport de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran.

Descarregueu-vos el programa d'actes

Imatge: Sofia Montané i el seu marit, Miquel Borrell, l’any 1989. Foto: Jordi Pasques

La Seu d’Urgell, 23 de maig de 2014