L'Alt Urgell participarà en el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran

El CETAP-Telecentre ha acollit una presentació informativa de la trobada, que tindrà lloc l'1 d'octubre a Món Sant Benet

El CETAP-Telecentre de l'Alt Urgell va acollir divendres la presentació del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, que se celebrarà l'1 d'octubre a Món Sant Benet (Manresa). La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, s'organitza cada quatre anys i la convoquen el Departament de Benestar Social i Família i el Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC).

L'acte informatiu va comptar amb la presència del director territorial del Departament de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné; l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro.

La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.

Durant la presentació, el director territorial del Departament de Benestar i Família, Josep Maria Forné, va esperonar el col.lectiu urgellenc a participar intensament en l'esdeveniment, que comptarà també amb un mini congrés comarcal i pirinenc.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va instar la gent gran de la comarca a canalitzar la seva energia en aquesta iniciativa per aconseguir una bona representació i traslladar-hi les inquietuds locals.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, es va referir a la importància de la trobada, que ajudarà a marcar-se perspectives de treball i de futur en un any "clau".

Reflexió sobre les problemàtiques de la gent gran

L’objectiu del congrés és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu. El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i poscongressual.

La segona fase consistirà en la presentació de les ponències i la redacció de les conclusions i el manifest final durant l’acte central que tindrà lloc la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya que s’aniran designant en les properes setmanes.

Per acord del CGGC es debatran dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats.

Cap a un nou pacte social i intergeneracional

La ponència “La Catalunya del futur” en la seva redacció inicial advoca per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat a la societat. El document parteix de la premissa que “cap persona hauria de suposar una càrrega per cap sector ni per la societat. La definició i assumpció dels drets i deures de cadascú, és el paràmetre més saludable per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.

Per la seva banda, la ponència “Persona, societat i benestar” referma la postura de rebutjar qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. S’aposta, així mateix, per reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns amigables per a la gent gran.

L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Font d'informació i foto: RàdioSeu