Mor l’escultor holandès Nico de Winter, establert a Ossera des de feia 37 anys

Havia destacat pel seus treballs en pedra i els últims anys s’havia dedicat a la ceràmica

El passat dissabte, 23 de març, va morir a Ossera l’escultor i ceramista Nico de Winter a l’edat de 75 anys. D’origen holandès, estava establert a Ossera, al municipi de la Vansa i Fórnols des de l’any 1982, on tenia la casa i el taller. Anteriorment havia viscut al poble, ara ja deshabitat, de Forn, al terme de Fígols i Alinyà. La seva mort ha produït un immens dolor al poble, de poc més de vint habitants, on era molt estimat per tothom.

Nico de Winter va treballar durant molts anys la pedra, amb la qual va crear desenes d’obres d’un estil molt pur i de diferents formats, algunes de les quals tenia exposades de forma permanent en diferents punts d’Ossera. Va crear també diverses obres escultòriques monumentals, com la dedicada a les trementinaires, situada a Sorribes de la Vansa, i la que va fer en homenatge a Edmund Hillary a l’entrada del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Sant Joan Fumat. A més a més, havia fet nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives. Els darrers anys va canviar la pedra per la ceràmica.

De Winter formava part de la primera comunitat d’artesans d’Ossera, juntament amb Eulàlia Torras (Formatgeria Serrat Gros), Suzette Böringer (Herboristeria Cal Nogué), Núria Rosell (Melmelades Cal Casal) i Jaume Rovira (Art Espai Jaume), que han donat una singular personalitat a aquest poble i que, en gran mesura, el van salvar d’un despoblament que semblava inevitable.

Foto: Dia Ara

L’Alt Urgell, 25 de març de 2019