Suspesa la celebració de la Festa i Fira de les Trementinaires

Com a alternativa, es crearà un esdeveniment de format més petit el mes d’octubre vinent

La Festa i Fira de les Trementinaires 2020, prevista inicialment per als dies 30 i 31 de maig a la vall de la Vansa i Tuixent, ha quedat suspesa a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. L’acord de cancel·lació ha estat pres per les institucions organitzadores de l’esdeveniment —Ajuntament de Josa i Tuixent, Ajuntament de la Vansa i Fórnols i Consell Comarcal de l’Alt Urgell— davant de la impossibilitat de garantir que per a aquelles dates hi hagi un desconfinament total i sense limitacions.

El programa d’actes de la Festa i Fira de les Trementinaires estava ja tancat just a l’inici de la declaració de l’estat d’alarma, i els tríptics i cartells eren a punt d’entrar a impremta. Les institucions organitzadores lamenten la cancel·lació, atès que es tracta de l’esdeveniment més important que té lloc al llarg de l’any a la vall de la Vansa i Tuixent i que acostuma a reunir més de mil persones durant l’últim cap de setmana de maig.

Tanmateix, els organitzadors han començat a treballar en una proposta alternativa per al dies 10 i 11 d’octubre, coincidint amb la Festa del Roser de Tuixent, la qual estarà centrada en els remeis tradicionals que les trementinaires elaboraven en aquella època de l’any, just abans de començar els seus viatges fora de la vall per vendre les herbes, els olis i els altres preparats. Serà una mena de festa de les trementinaires de tardor, però de format més reduït que la del maig.

La Seu d’Urgell, 7 d’abril de 2020