Trobada de recursos del territori per fer front a la violència masclista

L'acte és aquest dimecres a la biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell

L'equip motor de la campanya ‘No és No. A L’Alt Urgell volem festes lliures de masclisme i LGBTIQfòbia’ : SIAD, Oficina Jove, Col·lectiu Feminista Alt Urgell, col·lectiu jove Nits lliures de sexisme, col·lectiu Iris, associació Antisida de Lleida i SIE Alt Pirineu i Aran, organitzen la Trobada de recursos del territori per fer front a la violència masclista.

L'acte, que està previst per al dimecres 27 de juny, de 19 a 20,30 h. a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, consistirà en una presentació dels diferents serveis que actuen a l'Alt Urgell per atendre a les joves i dones víctimes de la violència masclista i els seus fills i filles, i als quals la ciutadania es pot adreçar, de forma directa o derivada per altres serveis en alguns dels casos. L’objectiu és informar i donar a conèixer els recursos que tenim en el territori per fer front a la violència masclista.

En acabat es donarà a conèixer la campanya ‘No és No. A L’Alt Urgell volem festes lliures de masclisme i LGBTIQfòbia’  d’aquest estiu.

Com a actuacions de la campanya d’aquest any, cal destacar: accions de sensibilització a agents facilitadors per a la detecció de situacions susceptibles de violències sexuals ens espais d’oci (tallers de sensibilització, trobades d’experiències); disseny i distribució de materials;  teatre fòrum a diverses localitats de l’Alt Urgell; accions de sensibilització impulsades pel col·lectiu jove ‘Nits lliures de sexisme’ i el col·lectiu jove LGBTIQ ‘Iris’; espai de sensibilització ofert per l’associació Antisida de Lleida a l’estand Nits Segures / +QFesta, en el marc de la FM de la Seu. 

Participaran en la Trobada de recursos representants dels següents serveis:

- Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE Alt Pirineu i Aran). Ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potencia els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació.

- Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).  Servei integral destinat a donar informació, assessorament i orientació a totes les dones de la comarca, en tots aquells temes que poden ser del seu interès.

- Mossos d’Esquadra. Grup d’Atenció a la Víctima (GAV). Equips de treball que hi ha a totes i cadascuna de les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tal d'oferir un servei ràpid i confidencial a les dones i infants víctimes de la violència de gènere..

- Àrees bàsiques de salut, zona nord i sud Alt Urgell. Equips d’Atenció Primària format per professionals de medicina familiar i comunitària, pediatria, infermeria, treballadors socials i personal administratiu de suport. A l’Alt Urgell disposem de dos Centres d’Atenció Primària (CAP), a la Seu i a Oliana.

- Departament de Salut – Hospital de la Seu d’Urgell. Hi participaran les treballadores socials del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions i de la Fundació Sant Hospital. 

- Serveis socials bàsics i especialitzats. Primer nivell d’atenció al ciutadà. Són un dispositiu d’informació, diagnòstic, orientació, suport, intervenció i assessorament individual i comunitari.

- Espai de salut afectiva i sexual. Associació Antisida de Lleida i Oficina Jove de l’Alt Urgell. Un espai personal, confidencial i gratuït que ofereix assessorament individual o grupal a joves, famílies i professionals; acompanyament en sexualitat i afectivitat (diversitats, plaer, autoestima, emocions); orientació a la xarxa de recursos; tallers per a joves i famílies; acompanyament i suport a grups d’acció (col·lectiu jove ‘Nits lliures de sexisme’; col·lectiu LTBTIQ ‘Iris’). Promoció de la sexualitat positiva, segura i diversa i de les relacions lliures de violència.

- Servei d'atenció a les víctimes del delicte (SAVD). Atenció i acompanyament de totes les dones víctimes de violència de gènere en la seva compareixença al Jutjat en funcions de VIDO i d’altra banda, l’acompanyament a judici de les persones víctimes de qualsevol delicte que ho sol·licitin.

- Servei Infantil i Juvenil de la Regió Sanitària de Lleida. Depenent de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, aborda l'assistència a la salut mental infantojuvenil i d'adults des d’una perspectiva integradora tant des del punt de vista sanitari com de serveis socials i amb la visió de continuïtat dels processos assistencials, sempre en un marc de col·laboració amb els serveis sanitaris i amb els agents socials de les terres de Lleida.

- Equip d’assessorament psicopedagògic. servei de suport i assessorament psicopedagògic i social als centres educatius i a la comunitat educativa. Desenvolupen les seves actuacions en els centres educatius i en el seu entorn amb estreta col·laboració amb els altres serveis i professionals del sector.