Una caminada pel Canal de l’Olla i Segalers, propera activitat del Desenterrant el passat

 L’activitat està programada per aquest dissabte, 2 de novembre

El Canal de l’Olla i Segalers és una de les grans infraestructures de rec que flanquegen, tant pel nord com pel sud, la plana de l’Urgellet. Agafant l’aigua de la riba esquerra del Segre, a l’alçada de la Quera, al municipi d’Alàs i Cerc, el Rec de l’Olla i Segalers permet regar una part important dels vessants meridionals d’aquest municipi, del de la Seu d’Urgell i del de Ribera d’Urgellet, on les seves aigües són retornades al riu. Començat a construir l’any 1818, el rec va celebrar l’any passat el seu segon centenari i és, junt amb el Rec dels Quatre Pobles i el Rec del Pla, una de les grans canalitzacions d’aigua de rec que va permetre convertir centeners d’hectàrees de terra de secà en espais de regadiu que sostindrien, a mig termini, el desenvolupament de la ramaderia lletera de la plana de l’Urgellet, que protagonitzaria un profund canvi econòmic i social ja entrat el segle XX.

Per explicar la importància d’aquestes infraestructures singulars, el proper dissabte, dia 2 de novembre, l’Institut d’Estudis Comarcals, el Consell Comarcal i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell organitzen una sortida guiada al llarg del Rec de l’Olla i Segalers des de la Seu d’Urgell fins a Alàs. El guiatge anirà a càrrec de Lluís Obiols Perearnau i Francesc Isern Parramon, i en el decurs de la caminada, s’explicaran els aspectes tècnics i la realitat històrica del rec. La sortida és gratuïta i el lloc de reunió serà al Pont de la Palanca de la Seu d’Urgell, a les 9.00 h del matí.

La sortida és una de les activitats que configuren la celebració del desè aniversari de la creació de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, i forma part del cicle anual Desenterrant el passat, plantejat amb la intenció de donar a conèixer la història i el patrimoni de la comarca de l’Alt Urgell.

Fotografia: Un tram del Rec de l’Olla i Segalers. Francesc Isern Parramon.

L’Alt Urgell, 30 d’octubre de 2019