Una xerrada sobre l’evolució històrica de la dieta dels pirinencs complementarà el Dia Internacional dels Museus a la Farinera de Montferrer

 

El proper diumenge dia 18 de maig a la tarda, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus a la Farinera de Montferrer, l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, com ja és habitual des de fa cinc anys, organitzen una jornada de portes obertes per donar a conèixer aquest equipament, i el complementen amb una xerrada oferta per Carles Gascón, historiador i tècnic de patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

En consonància amb l’espai on es pronunciarà la xerrada, una antiga fàbrica de farines de més d’un segle d’antiguitat, i amb el títol “Dels grans caçadors a les denominacions d’origen. Una breu història de l’alimentació al Pirineu”, la xerrada versarà sobre l’evolució històrica dels hàbits alimentaris al Pirineu, des dels grans caçadors del Paleolític fins a l’actual revalorització del producte local a través de les denominacions d’origen. Pel camí es tractaran diversos aspectes com l’arribada de peix des del Rosselló en temps del bisbe Ermengol, la implantació del conreu de la patata al segle XIX o la importància de la sal de Cardona en la conservació dels aliments frescos.

La farinera de Montferrer obrirà les seves portes a les 17.00 hores del diumenge dia 18 de maig, moment en què tindrà lloc una visita guiada gratuïta i, a continuació, a les 18.00 hores, es pronunciarà la xerrada.

 

Fotografia: Caçadors pelant un porc fer (Andorra, 1916). Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Fons Plandolit.

 

La Seu d’Urgell, 14 de maig de 2014