Arcavell. Un poble de muntanya i fronterer

Arcavell. Un poble de muntanya i fronterer
Laia Creus Gispert
Edicions Salòria
La Seu d’Urgell 2013

La històriadora, arqueòloga i arxivera Laia Creus Gispert acaba de publicar “Arcavell. Un poble de muntanya i fronterer”.
Aquest és, sens dubte, EL LLIBRE d’Arcavell. Hi és tot: la història, la geografia, la toponímia, l’economia, l’etnografia... I totes les cases del poble, una per una, amb els arbres genealògics de les famílies, fotografies dels homes i les dones, de les criatures... En definitiva, un llibre complet, escrit amb rigor científic i, alhora, amb el detall de les coses quotidianes, del dia a dia del batec del poble.

El llibre és fruit de cinc anys d'investigació, recerca d'informació en arxius i entrevistes amb veïns. Un treball incansable de l’autora, que va creure des del primer moment en el projecte, i del promotor de l’obra. Al darrere d’aquest llibre hi ha il•lusió, feina, esforç i sacrifici. Només així es poden fer les grans obres.

Esment a part mereix la qualitat d’edició del llibre, de gran format i amb tapa dura. El disseny, que signa Anna Solans, de l’empresa urgellenca Creativa, és d’un altíssim nivell. I l’aposta de l’editorial Salòria, també de la Seu, per una obra d’aquestes característiques és també un signe d’emprenedoria i de valentia en els temps que corren.

És molt important destacar que aquest és un llibre fet completament al Pirineu. Un llibre sobre un poble del Pirineu, promogut per una persona del mateix poble, escrit per una autora del poble i dissenyat, editat i imprès a la comarca. Per tant, té tots els drets per ser qualificat com un producte de proximitat, de “quilòmetre zero”. Fer i parir, un llibre a l’Alt Urgell era impensable fa ben pocs anys. Ara és una feliç realitat gràcies a la suma d’esforços i a la incipient indústria cultural del Pirineu.