Comença el curs a l’Alt Urgell amb més de 400 alumnes usuaris de transport i menjadors escolars obligatoris

Nova línia de transport i festa de les famílies del “Mengem d’Aquí”

Transport i menjador escolar

Amb el començament, aquest dijous, del curs 2019-2020, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell posa novament en marxa els serveis de transport i menjadors escolars, dels quals en faran ús més de 400 alumnes. A aquests usuaris s’han d’afegir 40 més pel que fa al transport escolar no obligatori. Les famílies que no fan ús d’algun d’aquests dos serveis —que generalment van units— hi han de renunciar explícitament a través d’un imprès normalitzat que han de recollir i lliurar al servei d’Educació del Consell Comarcal, durant el mes de setembre.

Com a novetat d’aquest curs escolar, és que s’ha creat una nova línia de transport que fa el servei des d’Arsèguel fins a la Seu d’Urgell amb parades a la Quera i a Alàs. Això permet millorar el servei per a les famílies dels municipis d’Arsèguel i Cava, ja que fins aquest curs havien de baixar els alumnes a la carretera general, i ha permès descongestionar la línia de Prullans, que ha sofert un increment d’alumnes a la població de Martinet que van a secundària a la Seu d’Urgell.

Beques socioeconòmiques de menjador escolar

Per aquest curs, a data d’avui, s’han sol·licitat 333 ajuts, mirant dades del curs 2018-2019, es disposen de 354 ajuts a final del curs 2018-2019, al llarg de tot el curs escolar les famílies poden demanant ajuts de menjador, segons els criteris que marca les bases.  

De les 333 sol·licituds del curs 2019-2020: un 71% (237 ajuts) disposaran d’un ajut del 50%, el qual tenen la opció de compactar l’ajut; un 2% (7 ajuts) disposaran d’un 100% d’ajut; un 11% (37 ajuts) denegades per superar el llindar de renda que marca les bases; un 15% (52 ajuts) estan en revisió del percentatge d’atorgament, degut a que no disposem de dades des de l’AEAT. 

Programa “Mengem d’aquí”

Quant als menjadors escolars, tots els centres públics de l’Alt Urgell i tots els centres de la Cerdanya mantenen i milloren el programa “Mengem d’aquí”, la iniciativa endegada el curs anterior que aposta per una alimentació saludable, de proximitat i sostenible als menjadors escolars de les dues comarques. A excepció dels 2 centres educatius concertats de l’Alt Urgell i la Cerdanya que no continuem amb el projecte.

El projecte es reprèn amb moltes novetats, aquest inici de curs es farà arribar una enquesta de valoració a totes les famílies per valorar el curs 2018-19. Per altra banda, el dia 21 de setembre a la tarda tindrà lloc una festa adreçada a les famílies del mengem d’aquí, a l’Escola Pau Claris.

En aquesta festa les famílies participaran en un taller a càrrec de la Fundació Alícia, mentre els seus fills i filles estan en l’espai de dinamització amb monitoratge. Un cop acabada la xerrada, productors locals que serveixen als menjadors escolars serviran una degustació de productes a les famílies. La festa vol apropar i donar a conèixer els productors locals que serveixen als menjadors dels alumnes dels centres educatius. Aquesta festa s’anirà fent cada any i vol que sigui itinerant pels centres educatius.

Es manté el butlletí electrònic mensual que inclou la recepta del mes i el productor del mes, com també notícies que poden ser d’interès de les famílies http://mengemdaqui.com/index.php/butlleti/.

Per altra banda, les famílies podran seguir anant a dinar als menjadors escolars dels seus fills i filles, demanat prèviament als gestors de menjador el sistema de participació. Es valora molt positivament la entrada de famílies als menjadors escolars durant el curs 2018-2019, ja que ha permès apropar família i menjador, poder veure in situ la feina que es fa dia rere dia.

La Fundació Alícia s’encarregarà de millorar la formació dels cuiners amb una formació el 15 d’octubre a Prullans amb tots els cuiners de les dues comarques.

Tanmateix, el projecte va més enllà dels menjadors escolars, ja que també es posa a disposició de les famílies que el vulguin adaptar a la cuina de casa. Així, al web www.mengemdaqui.cat, les persones interessades hi trobaran tota la informació relativa al projecte, amb els menús dels centres escolars i exemples per fer esmorzars, berenars o sopars a casa, entre altres propostes.

“Mengem d’aquí” és una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels consells comarcals de l’Alt Urgell i la Cerdanya i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola deDesenvolupament Rural (FEADER).

Prop de 2.200 alumnes comencen el nou curs a la comarca en educació obligatòria, des de P3 fins a 4t d’ESO

El curs escolar 2019-2020 s’ha iniciat amb més 2.200 alumnes a les escoles de l’Alt Urgell en l’àmbit d’educació obligatòria, dels quals gairebé 500 corresponen a educació infantil de segon cicle (P3-P4-P5), més de 1.000 a educació primària, més de 700 a educació secundària obligatòria,. Pel que fa a educació no obligatòria comencen el curs escolar també en les llars d’infants, Batxillerat (prop de 200 alumnes) i cicles formatius. D’aquests alumnes, el 80% estan escolaritzats a la capital de la comarca, tant als centres educatius públics com concertats.

L’Alt Urgell, 12 de setembre de 2019