Comença el procés per decidir les línies estratègiques que seguirà el grup Leader a l'Alt Urgell i la Cerdanya

El Consorci Alt Urgell-Cerdanya durà a terme diferents accions  per detectar els reptes que es consideren prioritaris des del  territori per al període 2023-2027

El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya (CAUC), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC)  ha posat en marxa un procés per decidir quins seran els àmbits estratègics que es potenciaran a través de la nova convocatòria dels ajuts Leader i projectes gestionats pel Consorci. Un cop finalitzat el període actual, cal definir una nova estratègia per als propers anys i des del Consorci es vol que la decisió tingui el màxim consens possible a través de la participació de la ciutadania.  

És per això que el CAUC ha pensat en un seguit d’accions per tal que tant la població en general com els diferents sectors del teixit social i econòmic de les dues comarques pugui dir-hi la seva. D’una banda, al llarg de les pròperes setmanes s’aniran mantenint trobades sectorials per anar recollint propostes. Igualment, de cara a mitjans d’octubre està previst convocar reunions públiques obertes a la població en general, a la Seu d’Urgell i a Puigcerdà. També s’habilitarà un formulari obert al web del Consorci on tothom pot fer les seves propostes i aportacions. 

El procès que ara s’inicia també tindrà en compte els principals reptes que han sorgit de l’Agenda Rural 2030, impulsada per la Generalitat de Catalunya sota el paraigües de la Comissió Interdepartamental Sobre Despoblament Rural en la qual han participat activament els Grups Leader de Catalunya entre altres entitats. 

A través de tot aquest procés es volen definir els eixos estratègics, que seran els que es potenciaran i es tindran en compte a l’hora d’atorgar els ajuts Leader dels propers anys i seran la base de futurs projectes gestionats pel Consorci. Així, quan es va dissenyar l’estratègia de la convocatòria que ara acaba, es va detectar que una de les qüestions que preocupava al territori era la manca de retorn dels joves un cop acabats els estudis. És per això que, a través dels Grups Leader i el DACC, es va posar en marxa el projecte Odisseu, pensat per millorar-ne l’ocupabilitat en aquestes comarques. Un altre aspecte que es va abordar va ser la necessitat de dinamitzar els nuclis petits del territori, de manera que es va decidir prioritzar els projectes que es desenvolupessin en aquests pobles a l’hora d’atorgar les ajudes. 

L’objectiu és tenir definits a mitjans de novembre els eixos que es treballaran en el pròxim període Leader per tal que la nova estratègia es pugui començar a implementar a partir del 2023. 

 

La Seu d’Urgell, 14 de setembre de 2022 

 

Sobre els Leader i el GAL Alt Urgell-Cerdanya 

La iniciativa comunitària Leader va ser creada als anys 80 per la Comissió Europea amb la intenció d’ajudar el desenvolupament i la diversificació de l’activitat econòmica en zones rurals i de muntanya de la Unió Europea. El Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya (CAUC), mentrestant, es va crear el 2008 per iniciativa d’ambdós consells comarcals per gestionar els recursos econòmics del Programa Leader de la Unió Europea del període 2007-2013. 

Aquest Consorci ha estat també l’ens gestor del programa Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya i es preveu que ho sigui en el cas del programa 2023-2027. 

Si necessiteu més informació podeu contactar amb nosaltres: 

Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya 

Plaça de les Monges 

Edifici de les Monges, 3a planta 

25700 La Seu d’Urgell 

Tel. 973 35 57 98 

Email: cauc@cauc.cat 

Seguiu-nos a les nostres xarxes socials: 

Facebook: https://www.facebook.com/gal.