Conferència sobre la interpretació astronòmica de l'origen del frontis de la catedral de la Seu d'Urgell

Aquest dissabte a l'Arxiu Comarcal

Aquest dissabte, 10 de setembre, a les 19 hores, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, tindrà lloc la conferència “Interpretació astronòmica de l’origen del frontis de la catedral de la Seu d’Urgell” que anirà a càrrec de Joan Vázquez Fernández, soci fundador de l’Agrupació Astronòmica de la Seu d’Urgell i membre de la Societat Catalana de Gnomònica i de Antonio Vázquez Fernández, arquitecte. Aquesta conferència és la continuació d’una altra presentació portada terme, també a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’any 2015 sota el títol “Un Cel Terrenal Ciència i religió al segle XII”. Ambdues activitats s’emmarquen dins del mateix projecte d’investigació.

En aquesta ocasió, els conferenciants se centraran en l’anàlisi del frontis de la catedral de Santa Maria d’Urgell, en especial, sobre el conjunt de figuracions, que de forma lineal i sense repeticions, poden ser observades a simple vista. Arran de les seves investigacions, on l’arquitectura i la gnomònica es fusionen partint de l’anàlisi de l’evolució de la trajectòria solar, els autors proposen una interpretació alternativa a les que s’han realitzat fins ara sobre l’origen i significació de les 16 figures que el composen i que representen, entre altres motius, l’enfrontament entre homes i animals, figures del bestiari, sirenes, arquers, caps aïllats, etc.

La gnomònica és la ciència que té per objecte analitzar i elaborar teories sobre la trajectòria del Sol sobre l’horitzó mitjançant l’ús de projeccions específiques sobre superfícies. Al llarg de la història s’ha orientat principalment al disseny i construcció de rellotges de sol així com a estudis cartogràfics a través de l’elaboració de les anomenades projeccions gnomòniques, però també s’ha utilitzat en la seva aplicació sobre el disseny i construcció d’estructures arquitectòniques. Per tant, més enllà de la mesura del temps, la gnomònica ha tingut i té múltiples i diverses aplicacions des d’una vessant pràctica com, en aquest cas, simbòlica.

Es tracta, per tant, d’un innovador i pioner estudi de la catedral des d’una vessant diferent sobre una sòlida base científica en la que es conjuminen arquitectura, astronomia i religió.

L’acte és gratuït i obert a tothom.