El president de la Diputació de Lleida assisteix a la reunió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell

Els representants municipals li van traslladar les seves reivindicacions

El president de la Diputació de Lleida ha participat aquest dijous en la reunió del Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, celebrada a la seu del Consell Comarcal. Talarn ha estat acompanyat dels vicepresidents primer i tercer, Jordi Latorre i Antoni Navinés, respectivament, i altres diputats i tècnics de la corporació. El president de la Diputació ha exposat les línies mestres de l’equip de govern per a l’actual mandat i ha escoltat les peticions que li han adreçat els alcaldes.

Joan Talarn ha remarcat el compromís de la Diputació amb les zones més desafavorides del territori, en termes de despoblació i envelliment, amb una aposta decidida per la millora d’infraestructures i serveis, especialment pel que fa a les comunicacions viàries i les telecomunicacions. En aquest sentit, ha posat de relleu que s’està realitzant un Pla Zonal per tal de fer una diagnosi exhaustiva de l’estat de la qüestió, comarca per comarca i municipi per municipi.

Per la seva part, Jordi Latorre ha informat de la creació de la Taula del Pirineu amb l’objectiu de posar en marxa polítiques actives i de discriminació positiva per a les comarques de muntanya per tal de lluitar contra el despoblament. Ha parlat també del Pla de Cooperació Municipal, que a partir d’ara tindrà una convocatòria bianual i que inclourà tant les inversions com les despeses corrents per al manteniment d’infraestructures i serveis.

Per la seva part, els alcaldes han posat sobre la taula diverses preocupacions i demandes, la majoria de les quals relatives a les afectacions del temporal Glòria en les carreteres i els camins i en el subministrament elèctric. En aquest sentit, han sol·licitat el suport de la Diputació per fer front a les actuacions que s’han d’afrontar d’una manera immediata com a conseqüència dels danys provocats per fenòmens meteorològics adversos. El president de la Diputació ha pres el compromís d’atendre, en la mesura del possible, aquestes situacions. També hi ha hagut queixes generalitzades pel que consideren gestió deficient de la companyia Endesa a l’hora de resoldre els talls de subministrament elèctric. Una altra de les preocupacions expressades pels alcaldes és el del futur de les escoles rurals.

Altres punts

Al marge de la reunió amb el president de la Diputació, el Consell d’Alcaldes han abordat altres qüestions, entre les quals destaquen les informacions de l’estat actual i les novetats del programa Leader, facilitades per la gerent del Consorci Alt Urgell-Cerdanya, Mireia Font. També hi ha intervingut el director de l’IDAPA, Pere Porta, que ha posat al corrent els alcaldes de les diverses actuacions que realitza aquest ens al territori i dels ajuts a què poden acollir-se els municipis. A més a més, s’ha tractat el desenvolupament dels programes Camina Pirineus i Forest4Local, entre altres assumptes.

L’Alt Urgell, 7 de febrer de 2020