Els sis projectes de la segona edició del Mattchfunding Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran aconsegueixen el seu objectiu de finançament

Ara comença la fase d’implementació dels projectes

S’ha posat punt i final a la segona edició del Matchfunding Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran gràcies al qual tots els projectes han aconseguit el finançament mínim i, per tant, es podran consolidar les iniciatives presentades. Els projectes seleccionats, un per cada comarca de l’Alt Pirineu i Aran, han sumat un total de 102.484 €, dels quals 78.484 han sigut aportats per la ciutadania i 24.000 € per les administracions. Això supera de llarg el finançament aconseguit a la primera edició del Matchfunding Arrela’t, que es va dur a terme el 2020, amb una xifra de 73.439 €.

Aquest fet demostra la consolidació de la iniciativa i el valor que poden aportar fórmules de finançament alternatives com el Matchfunding on fins a 818 cofinançadors aposten per invertir amb iniciatives d’economia social amb retorn al territori de l’Alt Pirineu i Aran. A més, en aquest cas, les institucions complementen la col·laboració que fa la ciutadania aportant un euro per a cada euro recaptat fins un màxim de 24.000 €.

Un cop acabada la fase de recaptació de fons, s’inicia ara la fase d’implementació del projecte per part de les seves promotores, que tenen un any per a fer realitat el seu projecte. A més, ara les persones que han participat en el seu cofinançament començaran a rebre les recompenses proposades per cada iniciativa.

Els fons recollits per cada projecte són: 

  • Bolets Peratxa. Cultivar miceli per conrear futur a la comarca de l’Alt Urgell ha aconseguit € 11.091. Això li permetrà produir bolets ecològics i  crear llocs de feina per a persones sordes usuàries de la llengua de signes catalana.
  • Espai d’encontre comunitari Copsant al Pallars Sobirà ha aconseguit  18.461 €. Amb aquest import volen rehabilitar el paller de la cooperativa per promoure l'accés a la terra i les activitats ambientals i culturals al Pallars.
  • Huma Slow Broths a l’Alta Ribagorça ha aconseguit 10.382 €. El seu projecte elabora artesanalment caldos funcionals amb ingredients del Pirineu. Aposten pel residu 0 i conserven un paisatge singular.
  • El refugi de la Feixa a la Cerdanya ha aconseguit 11.338 €. Aquesta iniciativa busca realitzar accions per minimitzar l’impacte humà com la construcció d’un vàter en sec ecològic i altres millores en les instal·lacions.
  • Geobike Lo Podall al Pallars Jussà  ha aconseguit 20.986 €.Aquesta proposta ha aconseguit arribar a l’import òptim i amb això volen consolidar la zona del Pallars Jussà com a referència per a la pràctica de la BTT.
  • Husta Skis a la Vall d’Aran ha aconseguit 30.226 €. Aquests emprenedors dissenyen i fabriquen esquís fets a mida d’una manera més sostenible.

La iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i el projecte Odisseu, amb el suport de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la DG de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental amb col·laboració amb del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de DesenvolupamentRural.

L’Alt Urgell, 9 de gener de 2023