L’antropòleg Joan Frigolé presenta el seu nou llibre dedicat a 33 dones de l’Alt Urgell

El proper dissabte dia 10 de maig es presenta el llibre Fer viure. Dones de l’Alt Urgell entre els segles dinou i vint, de l’antropòleg Joan Frigolé Reixach. L’acte es durà a terme a la sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell, a les 18:00 h, i es repetirà l’endemà, dia 11 de maig, a la sala Cadí de Tuixent a les 11:00 h. En totes dues ocasions, l’autor estarà acompanyat pels historiadors Clara Arbués Garcia i Carles Gascón Chopo.

Joan Frigolé Reixach, Catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, avui retirat, és ben conegut a la comarca de l’Alt Urgell pels seus treballs de recerca al voltant de les trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent, que va plasmar en el seu llibre Dones que anaven pel món, publicat l’any 2005, el qual esdevingué un dels llibres de major difusió de tots els editats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i un referent de primer ordre en l’estudi de les trementinaires, del seu arrelament a l’Alt Urgell i de la seva projecció per tot Catalunya.

En aquest nou treball, Frigolé torna sobre les circumstàncies que van obligar moltes dones de les famílies pageses de muntanya a assumir un protagonisme encara més actiu en l’economia domèstica, mitjançant la multiplicació de desplaçaments per anar a servir, a fer de trementinaire o a fer de dida, compaginant-ho amb la cura dels fills i de la llar, sovint amb grans dificultats. I ho fa a través de la reconstrucció de les trajectòries vitals de 33 dones de l’Alt Urgell, que constitueix la base empírica del seu estudi.

El llibre, que és el resultat del treball d’investigació realitzat per l’autor en el marc del programa de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) del Departament de Cultura de la Generalitat, correspon al número 9 de la col·lecció Estudis sobre Patrimoni Etnològic de Catalunya.

Organitzen la presentació el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Museu de les Trementinaires de Tuixent, els ajuntaments de la Seu d’Urgell i de Josa i Tuixent i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Així mateix, hi col·laboren IDAPA, Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.