Mor l'escriptor i urbanista urgellenc Lluís Racionero

La novel·la "Cercamón" i el claustre modern de la Seu d'Urgell, entre les seves obres destacades

Aquest diumenge ha mort Lluís Racionero Grau, escriptor i urbanista, que havia nascut a la Seu d'Urgell l'any 1940. La seva carrera literària va fer un gran salt endavant amb la publicació de la novel·la Cercamón, una obra de referència que arrenca a la catedral d'Urgell l'any 1.000 i transcorre a banda i banda del Pirineu per acabar al monestir de Costoja amb l'execució de la condemna post mortem dels vescomtes Arnau i Ermessenda de Castellbò, acusats de professar l'heretgia càtar. Una versió escènica de la novel·la es ve representant des de l'any 1997. Altres títols destacats de la seva bibliografia són Raimon o el seny fantàstic, La Mediterrània i els bàrbars del Nord, Del paro al ocio o L'últim càtar. Havia estat guardonat amb diversos premis literaris, tant en català com en castellà.

Com a urbanista, és autor del claustre modern construït l'any 1989 al Parc del Valira de la Seu d'Urgell, un edifici de mesures idèntiques al claustre de la catedral i que té alguns capitells esculpits amb personatges contemporànis, creats per l'escultor Manuel Cusachs.

Lluís Racionero havia viscut a l'Empordà, a Barcelona, a Madrid -on va dirigir la Biblioteca Nacional- i a París -on va dirigir el Colegio Español. Amb tot, va mantenir sempre una relació molt estreta amb l'Alt Urgell i, durant anys, va tenir una casa a Estamariu.

Imatge: Lluís Racionero, l'any 1997 a Castellbò. Foto: Ricard Lobo