Organyà ha celebrat una exitosa Fira del Llibre del Pirineu

El programa d’actes ha inclòs el lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà

Organyà ha celebrat amb èxit la 27a edició de la Fira del Llibre del Pirineu. Prop de 30 editorials i llibreries i 4 il·lustradors de llibres del Pirineu van tenir la seva parada als carrers del centre històric de la vila. I més de 40 autors van presentar les seves darreres novetats als escenaris de la plaça Major i del carrer del Mig. La pluja hi va fer acte de presència dissabte a la tarda, però no va alterar substancialment el desenvolupament dels actes.

La Fira es va obrir divendres al matí amb un preàmbul consistent en una jornada sobre l’ús social del català i va continuar a la tarda amb la conferència inaugural a càrrec dels historiadors Jesús Alturo i Tània Alaix. Ja a la nit, el grup Terra Escrita va oferir una lectura dramatitzada gastronòmica a partir del llibre El gust es meu, de Jaume Aubanell, amb la presència de l’autor que va cuinar un plat a l’escenari i que després es va repartir entre el públic assistent. La primera jornada de la fira es va cloure amb el concert Muntanyes de vida, del duet La Sonsoni.

Els actes de dissabte van començar amb un esmorzar literari amb l’escriptor Martí Gironell, homileta laic d’enguany. A partir d’aleshores es van anar succeint les presentacions de llibres en format d’entrevistes breus amb la periodista Noemí Rodríguez. El matí es va tancar amb la Carrerada de Llibres, lectura simultània de més de dues-centes persones a peu de la travessia urbana de la carretera C-14.

A la tarda van continuar les presentacions de llibres i, ja al vespre, es van poder escoltar les homilies modernes, a càrrec de Martí Gironell i Jesús Alturo, per cloure la jornada amb el lliuraments dels premis literaris Homilies d’Organyà. El premi Pirineu de narració literària el va guanyar Anna Gorina pel relat Fera, mentre que Rosa Gurrera va quedar finalista amb L’intercanvi. El premi Mort qui t’ha mort? De relat negre va ser per Pere Miquel Parés per Els tetrasquels. Josep Antoni Aguilar va guanyar el premi Josep Grau i Colell de Poesia amb Quatre mots. El premi Alt Urgell de joves autors el va obtenir Carla Clúa pel relatSort. L’obra Mirada porpra, de Maria Loreto Cañellas, va guanyar el premi Germans Espar i Tressens de relats viscuts. Eva Pelegrí es va fer amb el premi Lletres de Dones amb el relat Bruixa de dol. Finalment, el premi Mossèn Albert Vives de periodisme pirinenc el va guanyar Eva Clausó.

La fira es va cloure diumenge a migdia amb el concert El Viatge, de Roger Mas, després de noves presentacions de llibres i d’una entrevista amb Carme Vidal Huguet, comissària de l’Any Vallerdú.

Paral·lelament, a l’escenari del carrer del Mig van tenir lloc diversos contacontes, a més del concert Cantem amb els manairons, de Noè Rivas. Alhora, el carrer Major acollia la instal·lació interactiva Conèixer per respectar, de La Tribu Juganera.

Des d’aquest enllaç us podeu descarregar el llistat de guardonats dels premis literaris Homilies d’Organyà.

Imatge: Guanyadors dels premis Homilies d’Organyà amb els representants institucionals presents a l’acte

Alt Urgell, 5 de setembre de 2023