La cuina al temps dels bons homes. Receptari de gastronomia medieval

Toni Massanés i Karina Behar
Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Bagà 2011

D’ençà que el catarisme ha desvetllat l’interès d’historiadors i lectors, són un bon grapat els llibres que s’han escrit i publicat sobre aquest corrent religiós de l’Edat Mitjana. Dels càtars se n’ha parlat i debatut abastament: quines eren les seves creences, els seus ritus, els territoris on van viure... En les intervencions del públic que segueixen les taules rodones sobre càtars i catarisme, tot sovint sorgeix la pregunta: I què menjaven els càtars?

La resposta és que els càtars menjaven el mateix que menjaven els altres mortals, amb l’excepció de la carn, no pas pels motius que ara refusen la carn els vegetarians, sinó perquè consideraven que no havien de menjar la carn d’uns animals que s’havien reproduït mitjançant l’acte sexual. Era carn impura, com també ho eren, d’impurs, i per això tampoc no en podien menjar, els ous, la llet i el formatge. De peix, en canvi, sí que en menjaven, perquè creien que eren fruit del riu o del mar i, per tant, ignoraven que es reproduïen de la mateixa manera que els animals terrestres.

Tot i així, no es pot parlar, amb propietat, d’una “cuina càtara”. En tot cas, podem parlar de cuina al temps dels càtars. I és justament aquest el concepte que Toni Massanés i Karina Behar han emprat per titular el seu llibre: La cuina al temps dels bons homes, amb un subtítol que desfà qualsevol equívoc: Receptari de gastronomia medieval. El llibre ha estat editat pel Consell Regulador del Camí dels Bons Homes amb el suport i la col•laboració de diverses institucions i entitats.

El llibre és un petit tast de la cuina al país dels càtars. Una cuina de gran riquesa de gustos, aromes i d’ingredients, des dels simples als més refinats. El llibre està estructurat en dues parts. A la primera hi troben una receptari de cuina medieval classificat amb verdures i hortalisses, peixos, carns, salses, dolços i vins i licors. En total, una vintena de plats.

L’edició de l’obra és bilingüe en català i en francès i al final del llibre hi apareix també la traducció al castellà. El pròleg és d’Antoni Dalmau, un dels més acreditats estudiosos del catarisme i autor de llibres divulgatius i novel•les amb els càtars com a protagonistes.
El rigor del llibre ve avalat per la solvència dels seus autors. Toni Massanés és director de la Fundació Alícia i investigador de l’observatori de l’alimentació del parc científic de Catalunya. Per la seva part, Karina Behar és gerent del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes.