Arsèguel

 

 

 DADES
BÀSIQUES
 Extensió: 10,6 km2
Població: 79 habitants (any 2015)
Ajuntament: Tel. 973 38 40 92
ajuntament@arseguel.ddl.net
Web del’Ajuntament
    
 ESCUT I BANDERA 

Alàs i Cerc
feu clic per ampliar-lo

Bandera Alàs i Cerc
feu clic per ampliar-la

    
 ELS
POBLES
 Arsèguel i el Pont d’Arsèguel
Mapa del municipi
    
 CELEBRACIONS  FESTIVES FESTES MAJORS
Arsèguel:primer diumenge d’agost

CULTURA POPULAR
Trobada amb els Acordionistes del Pirineu:Inici últim dissabte de juliol, diferents actes arreu del territori fins la primera setmana d'agost. 
    
 ELS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS 

CASES DE TURISME RURAL
Arsèguel:
Cal Niuet PL-000343 (CPI Casa de Poble independent) Tel. 973 384 088
Cal Roig PL-000113 (MAS Masia) Tel. 973 384 017
Paller de Cal Roig   PL-000368 (MSV Masoveria) Te. 973 384 017 / 606 244 068

HOTELS
Arsèguel:
La Font del Genil  HL-000779 (P**) Tel. 973 860 044

HABITATGES D'ÚS TURÍSTIC

Per aquesta modalitat d'establiments turístics podeu consultar la Llista oficial d'Habitatges d'Ús Turístic actualitzada de la Generalitat de Catalunya, clicant aquí.

Arsèguel:

Llista oficial HUTL - Arsèguel.

    
 ELS RESTAURANTS Arsèguel:
Casa Lluïsa. Tel. 973 384 041
El Sot. Tel. 973 384 023
Cal Roig. Tel.973 384 017 / 606 244 068
Font del Genil. Tel. 973 860 044
    
 ESPORTS Arsèguel:
Cavalls Baridà
    
 EL TERRITORI El terme d'Arsèguel és situat al nord-est de la comarca, a la part baixa dels contraforts de la serra del Cadí, entre el riu Segre i els vessants del puig del Grau, on limita amb el municipi de Cava. Travessa el terme el riu d'Arsèguel o del Cadí i hi trobem també el torrent del Solà o riu Sobirà. Arsèguel ofereix una de les imatges més divulgades de l'Alt Urgell: el poble amb el Cadí nevat al fons
    
 LA HISTÒRIA Documentat des de finals del segle IX, el lloc d’Arsèguel formava part de l’antic comtat de Cerdanya. La seva ubicació, pràcticament a la frontera amb el comtat d’Urgell, va fer d’aquest indret un emplaçament estratègic que justificaria la construcció d’un castell. Els testimonis del castell d’Arsèguel són relativament tardans, molt vinculats a la creació del Regne de Mallorca a partir de finals del segle XIII, que integrava els comtats de Cerdanya i el Rosselló. La situació fronterera d’Arsèguel, a l’extrem occidental del comtat cerdà, va motivar el reforç del castell i la seva vinculació a la família Cadell, de la petita noblesa de Cerdanya. Al segle XVI, els Cadell d’Arsèguel van convertir-se en un referent en les lluites entre bandositats arreu de Catalunya, junt amb els nyerros, els seus tradicionals enemics. Des del seu castell d’Arsèguel dirigien partides de bandolers per bona part del país i això va provocar la reacció de l’autoritat reial, mitjançant dues expedicions de càstig els anys 1588 i 1592, de les quals només la segona tindria èxit.
    
 L'ECONOMIA Si bé l’agricultura i la ramaderia han estat tradicionalment la base econòmica del municipi, actualment aquest pes el té el sector turístic i de serveis. El fet que l’ N-260 (Eix Pirinenc) travessi el nord del municipi ha facilitat l’establiment de diversos restaurants a tocar de la carretera i al mateix nucli de població. Els allotjaments de turisme rural han contribuït també a aquest nou perfil de l’economia local.
    
 NO US HO PERDEU 

LA CAPITAL DE L’ACORDIÓ. Podem considerar Arsèguel com la capital catalana de l'acordió. Des de l'any 1976 s'hi celebra cada estiu la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, el festival de música popular més antic dels Països Catalans. Si ho desitgeu, podeu passar tota la nit escoltant melodies tradicionals d'arreu del món. També podeu visitar el Museu de l’Acordió. D’altra banda, Arsèguel disposa d’un equipament educatiu únic a Catalunya: L’Escola Folk del Pirineu, des d’on es fan cursos, tallers, colònies i altres activitats vinculades a la música popular i tradicional.

UN POBLE AMB ENCANT. L'església de Santa Coloma té elements romànics amb modificacions d'èpoques posteriors. Els orígens medievals d'Arsèguel són encara visibles en el conjunt arquitectònic del nucli, un dels més ben conservats del Pirineu, amb cases de pedra, teula àrab i balcons de fusta. Del castell dels Cadell (segles XII i XIII) se'n conserven restes en murs de carrers i cases del nucli.

LA FÀBRICA-MUSEU DE LA LLANA. Al nucli del Pont d'Arsèguel podeu visitar la Fàbrica de Llanes, una empresa tradicional de caire familiar on, entre d'altres màquines, es pot contemplar una espectacular filadora dissenyada al segle XVIII.  Un altre atractiu del municipi és poder recórrer el tram del Camí de Sant Jaume que creua el terme.