Cava

 

 

 DADES
BÀSIQUES
 Extensió: 42,2 km2
Població: 60 habitants (any 2015)
Ajuntament: Tel. 973 35 31 12 (CCAU)
ajuntament@cava.ddl.net
Web del’Ajuntament
    
 ESCUT I BANDERA 

Alàs i Cerc
feu clic per ampliar-lo


 

    
 ELS
POBLES
 Ansovell, Cava i el Querforadat
Mapa del municipi
    
 CELEBRACIONS  FESTIVES FESTES MAJORS
Ansovell: 2n diumenge de novembre
El Querforadat: penúltim diumenge d’agost

APLECS
Boscalt: 1r diumenge de setembre (o el dia 8 si s’escau en diumenge)
    
 ELS ALLOTJAMENTS TURÍSTICS 

HOTELS
Cava:
Cal Baridà HL-004818 (P**) Tel. 625 638 796

CASES DE TURISME RURAL
Ansovell:
Eguzkilore  PL-000683 (CPI – Casa de poble independent) Tel. 657188055
Cort del Pairot  PL-000789 (CPI – Casa de poble independent) Tel. 644 009 933
Paller del Pairot  PL-000788 (CPI – Casa de poble independent) Tel. 644 009 933

HABITATGES D'ÚS TURÍSTIC

Per aquesta modalitat d'establiments turístics podeu consultar la Llista oficial d'Habitatges d'Ús Turístic actualitzada de la Generalitat de Catalunya, clicant aquí.

Ansovell:
Casa Barral HUTL-001267 (HUT - Habitatge d'ús turístic) Tel. 677 595 821
Cava:
Cal Sansa HUTL-001086 (HUT - Habitatge d'ús turístic) Tel. 649280953

    
 EL TERRITORI El municipi comprèn els pobles de Cava, Ansovell i el Querforadat i, a més, els veïnats de cal Pubill i de Sant Cristòfol de Vinyoles (despoblat), els masos aïllats del Ferrer dels Camps, de Vima i de la Garrava i el santuari de Boscalt. La carena de la serra del Cadí, el seu límit meridional, troba la seva màxima altitud al Cristall o puig de la canal Baridana (2.648 m). Gran part del seu territori és dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró. El municipi és ideal per a practicar activitats a la natura i ofereix al visitant uns valors paisatgístics excepcionals.
    
 LA HISTÒRIA El municipi de Cava aplega una sèrie de nuclis del vessant nord de la serra del Cadí que històricament havien format part del comtat de Cerdanya, junt amb la resta del Baridà. Cava és un municipi que antigament havia estat travessat per un camí força singular, que formava part d’un itinerari de llarg abast anomenat camí Cardoner pel qual, junt amb altres productes, circulava la sal de les mines de Cardona cap a la Cerdanya. Vinculat directament amb aquest camí, el santuari de la Mare de Déu de Boscalt es dreça a l’extrem occidental del municipi. Documentat des del segle XIII, la popularitat del seu aplec ultrapassa clarament els límits de l’actual municipi. La presència d’esglésies romàniques com les Sant Martí d’Ansovell, Sant Cristòfol de Vinyoles o Sant Marçal de Vima, o de castells com el del Querforadat, el de Cava i el de Sant Cristòfol, o de la torre del tossal de Beders, i el misteriós i encara no localitzat castell de Miralles, ens parlen de la vitalitat d’aquests establiments a l’edat mitjana, així com de la proximitat d’una conflictiva frontera amb el comtat d’Urgell.
    
 L'ECONOMIA Cava és el municipi menys poblat de l’Alt Urgell. L’activitat econòmica es redueix a unes poques explotacions ramaderes. Pel que fa als serveis per al turisme, compta amb un allotjament rural.
    
 EL SINGULAR LA LLEGENDA DEL QUER. Conten que, una vegada, un viatger va demanar a un del Quer si li ensenyaria el famós forat, i el del Quer li va contestar: "Al Quer, el forat tothom se'l té" Sabeu d'on li ve a aquest poble, el nom de Querforadat? La història es remunta als temps dels moros... Us ho explicarà Joan Obiols en les pàgines del seu llibre Nits de Taverna (Garsineu Edicions. Tremp, 1995).
    
 NO US HO PERDEU 

L’APLEC DE BOSCALT. Un dels aplecs més populars i concorreguts de l'Alt Urgell és el de la Mare de Déu de Boscalt, ermita situada a poc més d'un quilòmetre d'Ansovell, en direcció a Cadí. La festa és el 8 de setembre, però se celebra sempre el primer diumenge del mes, llevat de quan el mateix dia 8 s'escau en diumenge. A Boscalt, a més del magnífic paisatge, hi podreu contemplar un boix singular, un exemplar excepcional de més de cinc-cents anys.

PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ. Des del municipi de Cava es pot gaudir d'una de les més espectaculars imatges del vessant nord del Cadí. Per informació sobre activitats i rutes al Parc Natural podeu contactar amb l'Oficina d'Informació Comarcal i el Centre d'Informació del Parc (tel. 93 8244151).

ROMÀNIC. Els vestigis romànics del terme són les ruïnes de l'esglesia vella de Sant Martí d’Ansovell, situades poc abans d’arribar al poble, a tocar de la carretera; l’església de Sant Cristòfol de Vinyoles, amb la casa fortificada també d’origen medieval; i les restes de la capella de Sant Marçal de Vima.