Activitats culturals

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell (CCAU) desenvolupa, des de la seva creació l’any 1988, una línia de col•laboració amb ajuntaments, EMD i entitats locals pel que fa a l'organització de les activitats culturals.

En els darrers anys, a la comarca han sorgit diverses iniciatives de caire cultural, la major part de les quals impulsades des de la societat civil, una mostra evident de la creixent vitalitat de les nostres viles i dels nostres pobles.

El CCAU no pot quedar al marge d'aquestes manifestacions de cultura popular, raó per la qual els últims anys ha calgut fer un esforç afegit, tant en recursos econòmics com humans, per atendre les demandes de col•laboració provinents de les institucions i entitats organitzadores.

Tot seguit es detallen les activitats culturals en les quals participa el CCAU:

Festa de les Trementinaires
Vall de la Vansa i Tuixent. Últim cap de setmana de maig

La Festa de les Trementinaires se celebra a la vall de la Vansa i Tuixent l’últim cap de setmana de maig, des de l’any 2000. El programa inclou diversos actes per recordar aquest ofici que havien exercit moltes dones de la vall des de les primeries del segle XIX fins a mitjan segle XX. Des del primer moment, el CCAU participa activament en l’organització de la Festa i en finança la major part del pressupost.

PICURT- Mostra de Cinema de Muntanya
La Seu d'Urgell – Artedó. Última setmana de juny

La Mostra de Cinema de Muntanya - PICURT, s'ha convertit, en només quatre anys, en un esdeveniment cinematogràfic de referència a Catalunya. La qualitat dels treballs que s'hi han projectat, la resposta del públic i el ressò mediàtic en són la prova. Impulsat i organitzat per l'Associació Cultura i Entorn del Pirineu (CEP), té lloc l'última setmana de juny a la Seu d'Urgell i a Artedó. D'ençà de la seva creació, l'any 2007, PICURT ha comptat en totes les seves edicions amb la col•laboració del CCAU, consistent en suport econòmic i lògistic.

Jornada de Mitologia Pirinenca
La Guàrdia d’Ares. Volts de Sant Joan

La Jornada de Mitologia Pirinenca, que té lloc pels volts de la festivitat de Sant Joan, és una iniciativa del servei de Cultura del CCAU que de seguida va comptar amb la col•laboració, el suport i la implicació de l'EMD de la Guàrdia d'Ares i l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar. Es va celebrar per primer cop l'any 2007 i des d'aleshores s'ha anat consolidant i ha aconseguit una de les fites més importants: que la gent de la Guàrdia se l'hagi fet seva.

Trobada de Cantautors. Bescaran
Penúltim cap de setmana de juliol

La Trobada de Cantautors de Bescaran es va celebrar per primer cop l'any 2004 per iniciativa del cantautor Quim Sabaté, l'Associació Bescaran Cultura i l'EMD de Bescaran. Des del començament, hi han vingut donant suport l'Ajuntament de les Valls de Valira i el CCAU. Aquesta col•laboració es va traduir en la signatura d'un conveni, l'any 2008, entre l'EMD, l'Ajuntament i el CCAU.

Trobada amb els Acordionistes del Pirineu
Arsèguel i la Seu d’Urgell. Últim cap de setmana de juliol

La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, d'Arsèguel, constitueix el festival de música popular i tradicional més antic dels Països Catalans. Va ser creada l’any 1976 per iniciativa d’Artur Blasco i l’Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu. La col•laboració del CCAU amb la Trobada d'Arsèguel té un doble vessant. Per una banda, el servei de Turisme s'encarrega de tota la logística dels viatges del músics i, a més a més, té la responsabilitat de la venda dels tiquets d'entrada als concerts. Per l'altra part, el servei de Cultura realitza el disseny i la pre-impressió dels tríptics i els cartells de l'esdeveniment, a més de fer-ne la difusió als mitjans de comunicació.

Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català
Josa de Cadí i Castellbò. Primera quinzena d’agost

Endegades l'any 1996 per iniciativa d'aleshores president de l'EMD de Josa de Cadí, Laurentí Parramón, les Jornades dels Refugis Càtars al Pirineu Català s'han anat estenent al Berguedà, la Cerdanya i el Solsonès, les quatre comarques que integren el Consell Regulador del Camí dels Bons Homes. El CCAU participa de manera activa en l'organització i el finançament de les Jornades, tant a Josa com a Castellbò.

Espectacle medieval “Cercamón”
Vilamitjana. Primera quinzena d’agost

L'espectacle medieval "Cercamón", basat en la novel•la del mateix títol de l'escriptor urgellenc Lluís Racionero, es va representar per primer cop l'any 1997 a les ruïnes de Costoja, on es va continuar posant en escena fins l'ant 2002. A partir de 2003, "Cercamón" es trasllada a Vilamitjana. Aquesta activitat és organitzada i finançada pel CCAU, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Montferrer i Castellbò, l'EMD de la Vila i Vall de Castellbò i l'Associació de Veïns de Vilamitjana.

Festa i Fira del llibre del Pirineu
Organyà. Primer cap de setmana de setembre

La Festa del Llibre del Pirineu té els seus orígens a Martinet l'any 1996. L'any 2003 es va traslladar a Organyà, on s'hi celebra des d'aleshores. L'any 2008 va fer un pas endavant molt significatiu en ampliar-se a fira i dotar-se d'un nou espai cobert a la plaça de l'Església. La participació del CCAU consisteixa formar part, amb l'Ajuntament, de l'organització dels actes, i en el finançament d'una part de les activitats.

Cicle de Cinema a la Fresca
Diverses poblacions. Agost

El Cicle de Cinema a la Fresca és la primera de les activitats culturals que va organitzar el Consell Comarcal, just després de la seva creació. Any rere any, les places de les viles i els pobles de l'Alt Urgell han acollit la projecció de pel•lícules les nits d'estiu. Des de l'any 2003, les projeccions són amb teconologia digital i, també des d'aleshores, totes es programen en llengua catalana. Les despeses es reparteixen a parts iguals entre el CCAU i l'ajuntament corresponent.

Servei de cessió de carpes

L’any 2010, el CCAU va adquirir 4 carpes plegables, de mesures 5 x 5 m, amb l'objectiu de cobrir les necessitats d'espai coberts efímers per a la celebració d'actes culturals. Aquest servei ha tingut una molt bona acollida per part d'ajuntaments i entitats, ja que els permet disposar d'un equipament de fàcil transport i muntatge per a actes puntuals. Les quatre carpes, juntes, permeten cobrir 100 m2.

Col•laboracions diverses

Des del servei de Cultura del Consell Comarcal es col•labora també en d'altres activitats culturals i esportives organitzades per ajuntaments, entitats, clubs i col•lectius. La col•laboració consisteix, bàsicament, en petites ajudes econòmiques, obsequis, trofeus i en la difusió dels actes.